Decizia CCR care răstoarnă tot. Ce se întâmplă acum cu starea de alertă
A trecut o lună de când în România a fost instaurată stare de alertă. Avalanșa de noi cazuri de COVID-19 a readus în vedere autorităților această opțiune. CCR a admis joi sesizarea de neconstituționalitate privind starea de alertă și carantina.
Decizie CCR: Ce se întâmplă cu starea de alertă
Curtea Constituțională a hotărât că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru. Șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a declarat că așteaptă motivarea acestor ordine pentru a face o evaluare.
„În momentul de față, potrivit informațiilor apărute în spațiul public cu privire la deciziile Curții, sunt două lucruri esențiale. Hotărârea Parlamentului prin care se aprobă o hotărâre a Guvernului de instituire a stării de alertă sau de prelungire a stării de alertă este clar o aberație juridică tipică pentru juriștii PSD și acest lucru va fi demonstrat de Curtea Constituțională așa cum de altfel și noi am avertizat.
În ceea ce privește posibilitatea de restrângere a unor libertăți și drepturi în baza unui ordin de ministru și aici lucrurile erau ușor de anticipat, dar cu precizarea că ordinul de ministru la care face referire decizia Curții Constituționale este un ordin de ministru dat anterior legii 55 care instituie cadrul legal pentru astfel de dispoziții”, a spus Dancă la Antena 3.
Carantina după revenirea în țară
Potrivit unor surse oficiale consultate de Europa Liberă, obligația de a petrece două săptămâni în izolare la revenirea în țară, după vizite care vor avea loc după 1 iulie în locuri unde pandemia de COVID-19 a făcut victime, se va menține. Este vorba despre românii din diaspora care locuiesc în state precum Spania, Italia sau Marea Britanie, despre cei care pleacă în vacanță după data menționată în astfel de state, dar și despre persoanele aflate în tranzit prin România. Autoritățile de la București vor să mențină precauția cu privire la circulația liberă peste granițe, în interiorul UE.
CCR a declarat joi ca fiind neconstituţională măsura carantinei în cazul persoanelor care vin în ţară, în contextul pandemiei de coronavirus. Judecătorii susţin că este neconstituțional dreptul Parlamentului de a aproba HG privind starea de alertă. Măsura trebuia încuviinţată mai întâi Parlamentului având în vedere drepturile care ne-au fost restrânse, arată judecătorii.