De unde vine expresia „țâță de mâță”. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei
Ai auzit vreodată expresia „țâță de mâță”? Mulți nu știu la ce se referă, în ciuda faptului că apare în literatura din ultimii ani de zile și este și utilizată – e drept, mai rar – în unele medii. Ce explicații a oferit prof. dr. Rodica Zafiu, de la Facultatea de Litere, din cadrul Universității din București, în acest sens.
Folosești expresia „țâță de mâță”?
Până în anul 1860, limba română s-a scris cu alfabetul chirilic și, mai ales în ultima perioadă dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin, cu un alfabet de traziție. În RSS Moldovenească s-a folosit până în 1898 alfabetul chirilic modern sau rusesc adaptat, potrivit Pentru o istorie a scrierii limbii române.
Limba română modernă se scrie cu alfabetul latin. Alfabetul actual al limbii române are 31 de litere. Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem. Literele formează cuvinte sau grupuri de cuvinte.
Grupurile de cuvinte pot alcătui, printre altele, și expresii cu înțelesuri diverse. Una dintre acestea este sintagma „țâță de mâță”, mai rar folosită astăzi, însă utilizată în medii specifice.
În ce lucrări poate fi regăsită
Playtech Știri îți explică la ce se referă această expresie, ce poate fi regăsită în diverse surse, cum ar fi:
- „Domnilor… e colosal… va ieşi un studiu! Ţîţă de mîţă!” – Rezervaţia de pelicani, 1983;
- „Va ieşi o teză de doctorat ţîţă de mîţă!” – Moara de pulbere, 1989;
- „Nu mai ştiu cum ne-am miştocărit mai departe, dar ţin minte că am băut o sticlă de rom a-ntîia, ţîţă de mîţă, cum se zice…” – Băieţi de gaşcă, 2005;
- „una de prin nordu Moldovei, douăşunu de ani, ţîţă de mîţă…” – Cuvinte rare, 2009.
Ce înseamnă expresia „țâță de mâță”
Specialiștii în domeniul lingvistic spun că expresia „țâță de mâță” provine, probabil, dintr-o simplă amplificare prin rimă a unui termen cu sens superlativ. În cazul de față, este posibil să fie vorba despre cuvântul „țut”, care are și rolul de a exprima, interjecţional, admiraţia.
Expresia „țâță de mâță” nu a fost înregistrată în dicționare, în general, și nici nu are atestări prea vechi, după cum a notat prof. dr. Rodica Zafiu, de la Facultatea de Litere, Universitatea din București, în Dilema Veche. Sintagma apare totuși în literatura din ultimele decenii.
Citește și: Cuvintele din limba română care nu pot fi traduse în altă limbă. Le știai pe toate?
Pe scurt, expresia „țâță de mâță” se referă la orice este la superlativ. Prin intermediul ei poți să îți exprimi admirația față de o persoană, față de un lucru sau de un eveniment.