De unde vine expresia „a sparge gheața”. Cum a apărut în vocabular, de fapt

de: Sabina Anastasia
29 01. 2023

Limba și expresiile unui popor sunt mereu într-o continuă schimbare. De fiecare dată când apare câte un cuvânt nou, altul vechi se demodează, fiind utilizat în vorbire din ce în ce mai puțin. Există, totuși, unele expresii care au trecut testul timpului, iar astăzi vom vorbi despre una dintre ele. Află mai jos de unde vine expresia „a sparge gheața”, de fapt.

Ce ascund expresiile folosite de un popor

Limba română, la fel precum altele, este marcată și de expresii care, probabil, de multe ori, pot să pară absurde. Ele reprezintă, totuși, o parte importantă a vocabularului nostru. Te-ai întrebat vreodată cum au luat naștere și ce povești ascund, de fapt? În articolul de astăzi, îți vom explica originile expresiei „a sparge gheața”.

Bineînțeles, limbile au propriile lor expresii idiomatice. De cele mai multe ori, sunt dificil de interpretat, dacă nu cunoști cultura poporului care le folosește. Un exemplu reprezentativ în acest sens ar fi expresia germană „Da steppt der Bär”, care face referire la un urs ce dansează.

Germanii folosesc această expresie pentru a descrie petrecerile foarte distractive. Nu vor să transmită faptul că un urs dansează, la propriu, la un anumit eveniment. De fapt, expresia își are rădăcinile în circurile germane medievale, care prezentau urși dresați ce dansau pentru a binedispune publicul.

Așadar, nu fiecare expresie poate fi înțeleasă de orice popor. Chiar dacă știi limba germană, în cazul mai sus amintit, s-ar putea să nu înțelegi ce vrea să-ți transmită un neamț. Doar persoanele familiarizate îndeaproape cu cultura unui popor pot să înțeleagă în adevăratul sens al cuvântului o expresie de acest fel.

De unde vine expresia „a sparge gheața”

Acum, fiindcă am explicat care este puterea expresiilor idiomatice, să revenim la originile structurii „a sparge gheața”. Expresia „a sparge gheața” face referire la a înlătura primele dificultăți sau senzația de jenă existentă, la un moment dat, în interacțiunea dintre două sau mai multe persoane. Un individ care sparge gheața face conservațiile ciudate să fie puțin mai ușoare sau, cel puțin, nu tensionate sau deranjante.

Te-ai întrebat vreodată care este originea expresiei „a sparge gheața”? Este des folosită de români. Ei bine, potrivit site-urilor de specialitate, înainte de apariția și construcția de drumuri și căi ferate, principala metodă de comerț între teritorii îndepărtate sau între continente despărțire de ape era reprezentată de nave.

Citește și: Cine a fost Pazvante Chioru și de unde vine expresia „Țara tremură de frica lui”

În perioada sezonului de iarnă, din cauza temperaturilor foarte scăzute, multe nave rămâneau blocate între straturi de gheață. În circumstanțe de acest fel, autoritățile țării care erau în așteptarea livrării anumitor produse trimiteau ambarcațiuni mici pentru a „sparge gheața” și a elibera calea dinaintea navei astfel încât aceasta să ajungă la destinație.