De unde se ridică permisul suspendat. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe

de: Anca Lupescu
17 09. 2023

Greșelile majore în trafic sunt taxate dur, iar adesea șoferii pot rămâne fără permis pentru o anumită perioadă de timp. La finalul acesteia, probabil te întrebi de unde se ridică permisul suspendat. Întrebarea este una legitimă, însă cel mai probabil polițistul care ți-a luat permisul te-a informat de unde trebuie să îți ridici documentul, la expirarea perioadei de suspendare. Iată tot ce trebuie să știi despre cum îți redobândești permisul auto suspendat.

De ce suspendă permisul. Greșelile din trafic care te pot lăsa pieton

Neatenția, graba sau pur și simplu o greșeală de moment pot lăsa șoferii fără permis timp de o lună sau chiar patru luni. Permisul de conducere și suspendarea dreptului de a conduce se face pe o perioadă limitată de timp. 

Se reține permisul pentru neacordare de prioritate altor mașini sau pietonilor, pentru alcoolemie de până la 0,80 mg/l fără provocarea unui accident, sau pentru depășirea limitei de viteză cu peste 50 de km/h față de limita impusă. 

Citește și: Situațiile în care rămâi fără permis pentru 90 de zile. Legea este clară

Totodată, poți rămâne fără permis timp de 30 de zile dacă ai acumulat 15 puncte de penalizare. Ți se va suspenda permisul pentru 60 de zile dacă acumulezi 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni față de ultima suspendare.

Ți se suspendă permisul timp de 30 de zile în următoarele cazuri: depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată, neacordarea de prioritate pietonilor care traversează regulamentar, neacordarea de prioritate autovehiculelor care au acest drept, nerespectarea regulilor privind depășirea și nerespectarea indicațiilor polițistului. 

Ți se suspendă permisul pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă una dintre aceste nerespectări duce la un accident, nerespectarea indicației temporare de circulație pe un anumit segment, circulația pe sens opus sau nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale.

Vezi și: Cod Rutier. Cum poți să conduci dacă ți-a fost suspendat permisul de conducere

Ți se suspendă permisul pentru o perioadă de 90 de zile la nerespectarea barierelor sau a luminii roșii la calea ferată, dacă șoferul este sub influența alcoolului, dacă mașina are defecțiuni majore la sistemul de frânare sau direcție ori la depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei regulamentare.

Trebuie să știi că suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare pe care șoferul le-a acumulat până acel moment.

De unde se ridică permisul suspendat

Dacă ai greșit în trafic și poliția ți-a luat permisul, probabil te întrebi de unde se ridică permisul suspendat.  Carnetul de șofer se recuperează după ce a expirat termenul pentru care s-a suspendat.

Trebuie să mergi la sediul poliției rutiere la Ghișeul Eliberări Permise de Conducere cu buletinul și dovada înlocuitoare de reținere a permisului auto. 

Îl poți ridica de la Poliție prezentând actele de mai sus, după ce perioada de suspendare a trecut. Trebuie să știi că orice altă abatare viitoare va aduce sancțiuni și mai grave. Dacă acumulezi 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni, vei rămâne fără permis timp de 60 de zile.

Pentru a îți recupera permisul, trebuie să te prezinți la Brigada Rutieră la Ghișeul de Restituiri permise de conducere reținute. În București, programul de funcționare al ghișeului este de luni între orele 8:00 și 18:30, iar de marți până vineri de la 08:00 la 16:30.

Te-ar putea interesa și: Cele 2 greșeli care le vor aduce șoferilor români o amendă de 2.900 lei. Atenție mare!

Vei avea nevoie de dovada înlocuitoare a permisului de conducere și actul de identitate. 

Permis suspendat – cum faci contestație

Dacă ți se pare că ai fost neîndreptățit și vrei să contești amenda și decizia de suspendare a permisului, trebuie să știi că o contestație va suspenda aplicarea oricărei sancțiuni complementare. 

Prin această opțiune poți obține o amânare a executării sancțiunii. Vei înregistra o plângere la judecătoria de pe raza căreia s-a săvârșit contravenția și vei obține un certificat de grefă pentru a beneficia de dreptul de a conduce în continuare până obții o hotărâre judecătorească ce va admite sau respinge contestația. 

Dacă instanța de fond respinge plângerea împotriva procesului verbal de contravenție, hotărârea poate fi atacată cu apel, lucru care duce la suspendarea executării hotărârii, deci vei putea conduce în continuare.

De reținut este că acest lucru se face doar dacă șoferul este convins că nu a greșit și consideră că sancțiunea este nedreaptă. Totuși, există rare cazuri în care polițiștii vor aplica o amendă și o sancțiune de suspendare a permisului în cazul unui șofer nevinovat.