De unde se începe aerisirea caloriferelor. Greșeli pe care trebuie să le eviți înainte de a porni centrala termică

de: Ionuț Vieru
20 10. 2023

Temperaturile sunt într-o continuă scădere, iar în scurt timp vom fi nevoiți să dăm drumul la centrale. Înainte de toate, este bine să le verificăm, având în vedere că au trecut câteva luni de când nu au fost pornite. Aflați în rândurile următoare de unde se începe aerisirea caloriferelor, când trebuie făcută și alte sfaturi pentru a păstra centrala într-o condiție bună de funcționare.

Când se face aerisirea caloriferelor?

Aerisirea caloriferelor este o etapă esențială în procesul de întreținere a sistemului de încălzire. Din fericire, operațiunea este una foarte simplă, însă trebuie realizată periodic.

Pentru început, este bine de știut că aerisirea caloriferelor din fontă, oțel sau aluminiu ar trebui efectuată o dată pe an, chiar dacă starea lor este una bună. Specialiștii recomandă ca aerisirea să fie efectuată vara sau toamna, cu câteva săptămâni înainte de începerea sezonului rece.

De asemenea, aerisirea caloriferelor mai poate fi făcută în următoarele situații: în perioada probelor, în primele zile după ce instalația a fost încărcată cu apă, în cazul în care caloriferul se încălzește parțial, când se aud zgomote în interiorul caloriferului sau când au avut loc diverse reparații la centrala termică.

Citește și: De ce nu dau caloriferele suficientă căldură, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți oameni

De unde se începe aerisirea caloriferelor

Înainte de toate, pentru a face corect aerisirea caloriferelor, opriți centrala termică, robineții de la calorifer, robinetul de tur și robinetul de retur. Mai apoi, folosiți o cheie de aerisit calorifere sau o șurubelniță, dacă nu aveți cheie specială, un castron sau borcan și o cârpă.

Aerisirea se începe de la cel mai apropiat calorifer de centrală și continuați cu următoarele. Rotiți spre stânga șurubul aerisitorului cu cheia sau șurubelnița. Veți observa că va ieși aer sau aer cu apă la început. Lăsați să curgă circa 10 secunde până curge doar apa pe care o veți colecta.

Pentru ca aerul să iasă din calorifer mai ușor, deschideți puțin robinetul de retur. În acest mod, apa va intra prin partea de jos în calorifer și va împinge aerul să iasă în sus și afară.

Mai apoi, închideți aerisitorul rotindu-l spre dreapta, după care deschideți robineții de tur și retur. Mergeți la următorul calorifer și repetați aceiași pași până la ultimul calorifer.

În timp ce scoateți apa din calorifere, presiunea în instalație va cădea, iar dacă presiunea scade sub 0,8 bar, va trebuie să deschideți robinetul de umplere al centralei pentru a încărca instalația.

În cazul în care aveți centrală pe gaz, presiunea trebuie să fie cuprinsă între 1,4-1,5 bar în staționare, iar când funcționează este recomandat să nu depășească 2,5 bar.

Citește și: De ce ar trebui să folosești un uscător de păr când aerisești caloriferele. Trucul genial, folosit de cei mai iscusiți instalatori

Cum aerisim un calorifer fără aerisitor

Există cazuri în care unele locuințe au calorifer fără aerisitor. Procesul de aerisire nu va fi unul foarte diferit. Singura diferență este supapa de aerisire, care este montantă în același loc cu robinetul de tur.

Începeți prin a închide robinetul și centrala, apoi, cu ajutorul unei cârpe, rotiți piulița olandeză in partea superioară a caloriferului. Veți avea nevoie și de un recipient pentru colectarea apei. La final, închideți piulița după ce aerul a ieșit din instalație și refaceți presiunea.