De unde provine, de fapt, apa de la robinetul bucureștenilor. Sigur nu știai asta
Părerile sunt împărțite, dar majoritatea din cei care locuiesc în Capitală se plâng de apa de la robinet care are gust incert sau o culoare nepotrivită. De unde provine aceasta? Mulți bucureșteni nu știu.
De unde provine apa de la robinetul bucureștenilor?
Bucureștenii sunt cei care se plâng deseori de apa caldă, apa de la robinet sau curățenia lipsă din oraș și desigur de traficul infernal. Problema grea a acestora vine categoric în privința apei de acasă. Apa pe care o primesc cei aproximativ trei milioane de români din județele București și Ilfov provine din râurile Dâmbovița și Argeș.
Chiar mulți dintre consumatori nu știau exact sursa apei de la robinet. De asemenea, semnele de întrebare întrebare despre cât de bună e apa de la robinet de băut nu încetează să apară.
Concret, până să ajungă în casele locuitorilor din Capitală, apa venită din cele două râuri trece prin câteva procedee de purificare. Apa este adusă prin cadrul unui sistem de conducte lungi de aproape 2.300 de kilometri și 246 de kilometri de apeducte.
Înainte de a ajunge la robinete, ea este filtrată și tratată de trei uzine – Roșu, Arcuda și Crivina. În modul acesta se produc zilnic aproximativ 962.000 de metri cubi de apă potabilă. Cu toate astea, cetățenii locului beau din ce în ce mai puțină apă de la robinet.
Un studiu din 2016 arată că fiecare român consumă în medie aproape 80 de litri de apă îmbuteliată, dar cu toate astea nu este foarte mare pentru că se află sub media europeană de 105 litri pe cap de locuitor.Uzina Crivina produce apă potabilă pentru bucureșteni începând cu luna iulie a lui 2006.
- Vezi mai multe detalii AICI
Ce spunea fostul edil al Capitalei în urmă cu un an?
Uzina folosește pe lângă alte procese de curățare și cel de tratare cu ozon. Cu ajutorul acestei metode este evitată contaminarea filtrelor cu o serie de germeni, astfel că particulele foarte fine din suspensia din apă se adună sub acțiunea unui coagulant. Ultimul pas este dirijarea apei în filtre de nisip unde sunt eliminate toate particulele care au reușit să treacă.
”Apa Nova a dat asigurări că apa de la robinet din București este potabilă și că se fac zilnic teste complexe în acest sens. Pentru a confirma și reatesta calitatea apei potabile, Apa Nova prelevează și testează zilnic probe din cele 54 de puncte fixe stabilite de comun acord cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) București și Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, din sistemul de distribuție a apei care acoperă întreg orașul, probe care sunt analizate în unul dintre laboratoarele acreditate Apa Nova, cât și în laboratoarele altor instituții”
Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei