De unde provine cuvântul șmecher și ce legătură are cu Oltenia. Puțini știu la ce se referă, de fapt
Deși este un cuvânt folosit aproape zilnic, mai ales în vorbirea populară, adevăratul sens al acestui cuvânt, șmecher, este cu totul altul. Dar, pentru a fi convinși de asta, am decis să aflăm de unde provine cuvântul șmecher și ce legătură are cu Oltenia. Puțini știu la ce se referă, de fapt.
Știi de unde provine cuvântul șmecher?
Nu de puține ori, în vorbirea populară, am auzit expresia „mare șmecher e!”, iar sensul este de abil dezghețat isteț șarlatan șiret, conform DEX.
Dar, adevăratul sens al cuvântului este cu totul altul, și vei fi surprins să afli care este acesta. dacă ar fi să vedem din ce limbă vine „şmecher”, am rămâne surprinși, inclusiv de ceea ce înseamnă de fapt.
Etimologia cuvântului are rădăcâni mult mai vechi, și vine din perioada în care Transilvania era dominată de sași, foarte buni comercianți.
Ce legătură are cu Oltenia?
Aceștia veneau din Transilvania în Oltenia să cumpere din zona Drăgășanilor vin, iar cei aflați aici de cele mai multe ori îi înșelau, punând în loc de vin altceva în butoaie.
Sașii care veneau să cumpere, de cele mai multe ori erau îmbătați, atunci fiind moentul încare oltenii schimbau vinul.
Așa se face că, sătui de a da bani pe vinurile proaste, sașii aduceau cu ei așa-numiții der schmecker, ceea ce se traduce din germană ca fiind degustător. Dacă scoatem din ecuație der, vom constata că traducerea din germnaă în română a cuvântului schmecker este gustos.
O explicație pe marginea acestui cuvânt avea să o dea și celebrul Cătălin Oprișan în podcastul său:
„ Şmecher vine din germanul „schmecker” care înseamă „a gusta”. Şi şi-au luat degustători, oameni care se pricepeau la calitatea vinului şi pe care nu-i mai puteai păcăli. Şi oltenii, că de la ei vine, au spus: ăsta-i şmecher, mă, nu poţi să-l faci!”
Puțini știu la ce se referă, de fapt, cuvântul original
În asentimentul zilelor noastre, der schmecker-ul din acele vremuri este corespondentul de astăzi al meseriei de somelier, sau degustător de vinuri. Deși, culmea, și termenul de somelier avea în trecut o altă seminificație.
Nu mai vorbim, așadar, despre sensul inițial care e cu totul diferit față de cel din prezent. Acest cuvânt, vine din francezul sommelier care înseamnă literalmente „majordom” și a fost folosit încă din secolul al XIX-lea pentru a desemna „stewardul vinului” sau „chelnerul vinului”.
Astăzi, un somelier sau un profesionist în domeniul vinului, este o persoană instruită și bine informată, întâlnită de obicei în restaurantele fine și în industria ospitalității. Sommelierii știu ce vinuri are un restaurant, atât pe lista de vinuri, cât și în afara ei, și ne pot ajuta să găsim vinul potrivit.