De unde provine cuvântul interlop. Care este originea și cum a ajuns în România

de: Emanuela Pană
13 08. 2020

Presa din românia folosește aproape la ordinea zilei acest cuvânt și, totuși, câți dintre noi știu care este originea termenului folosit pentru a face cunoscute poveștile unor infractori celebri? Experții susţin că provenienţa acestui cuvânt este străină.

Care este originea cuvântulu interlop

Cuvântul „interlop“ este atribuit infractorilor cunoscuți din țara noastră, iar despre acest termen lingvista Rodica Zafiu, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti, a scris un articol, publicat în Revista România Literară, în care explică originea acestui cuvânt.

Potrivit ei, adjectivul „interlop“ ar fi un împrumut din limba franceză.

„Termenul francez «interlope» a fost iniţial un substantiv masculin, cu sensul «navă care se ocupa cu transportul fraudulos de mărfuri, cu contrabanda, intrând în spaţii concesionate altora sau aflate în blocadă»; e atestat la sfârşitul secolului al XVII-lea, ca împrumut din englezescul «interloper», cu acelaşi sens. În dicţionarele englezeşti actuale, substantivul «interloper» este înregistrat ca «persoană care se amestecă în treburile altora» (Concise Oxford Dictionary 1999), deci «nepoftit» sau «băgăcios». În franceză, substantivul e învechit, dar forma adjectivală este foarte actuală“, se arată în articol.

Dicționarul explicativ al limbii române definește cuvântul „interlop“ astfel: „INTERLÓP, -Ă, interlopi, -e, adj. Care are o reputaţie proastă; rău famat, dubios, suspect. Care aparţine traficului ilegal. – Din fr. interlope“.

Fane Spoitoru, interlopul care a speriat Bucureştiul

Unul dintre cei mai de temult interlopi pe care i-a cunoscut România a fost Ion Titișor, alias Fane Spoitoru. Acesta și-a câștigat celebritatea în anii ’90, când a devenit regele neîncoronat al lumii interlope din București.

Fane Spoitoru a avut un trecut infracțional și în perioada regimului comunist. Potrivit spuselor sale, în anul 1997 a fost nevoit să se lase de box, după ce la a fost înjunghiat la o nuntă de un ţigan din Progresu. Tot atunci a întrerupt și școala, fiind internat la spital cu un plâmân găurit.

După ce și-a revenit s-a angajat ca muncitor la Gostat, iar mai apoi la Întreprinderea Prestări Servicii, unde mama sa era ştergătoare de vitrine.

În același an, Titișor a fost arestat pentru prima dată, după ce a fost prins că fura din buzunare împreună cu câțiva amici. Acesta a fost primul incident dintr-un șir lung ce avea să urmeze, ajungând să facă un stil de viață din asta.

Ion Titișor, zis Fane Spoitoru a murit în 2016 la o clinică medicală din Israel, în urma unui accident vascular celebral.