De unde moștenește inteligența un copil. Adevărul neștiut până acum, descoperit de specialiști

De unde moștenește inteligența un copil. Adevărul neștiut până acum, descoperit de specialiști
De unde mosteneste inteligenta un copil. Adevarul nestiut pana acum, descoperit de specialisti

Nu există părinte care să nu-și laude copilul și să nu vorbească frumos despre aptitudinile sale creative, inteligența, înțelepciunea și ambiția odorului său. Adesea, auzi fraze precum „ e deșteaptă ca mama ei” sau „a moștenit inteligența de la tatăl său” ne fac să ne ridicăm semne de întrebare despre adevărul din spatele afirmației că inteligența se transmite genetic. Care este adevărul.

Cum moștenim gena inteligentă de la părinți

Dacă ai auzit de multe ori oameni care se laudă cu faptul că ai lor copii ar fi moștenit inteligența de la unul dintre părinți, ei bine, ar fi bine să îi crezi pe cuvânt.

Potrivit specialiștilor, inteligența se poate transmite genetic de la mamă sau tată. Studiile arată că, prin perechea de cromozomi sexuali pe care o are fiecare individ, inteligența este transmisă, de la o generaţie la alta, prin 150 de gene de-ale cromozomului X.

Dacă copilul este de sex masculin, atunci băiatul va moșteni, obligatoriu, cromozomul Y de la tată, iar cel X, de la mamă. Dacă vorbim de o fată, copila va avea un cromozom X de la mamă și altul de la tată.

Cu alte cuvinte, genetic vorbind, băieții moștenesc inteligența de la mamă, în timp ce fetele o pot moșteni, în egală măsură, de la oricare dintre cei doi părinți.

Băieții moștenesc gena inteligenței de la mame, fetele de la oricare dintre părinți

Pe de altă parte, atunci când un băiat moşteneşte inteligenţa pe linie maternală, studiile arată că există o mare posibilitate ca el să aibă inteligenţa bunicii şi nu a mamei.

Motivul este unul cât se poate de simplu. Mama băiatului s-ar putea să nu aibă funcţională gena de pe cromozomul X moştenit de la mama ei, potrivit psychologies.ro.

În privința fetelor, acestea pot moșteni gena inteligentă a cromozomului X de la tată, în schimb, dacă este băiat, şansele sunt mai mici, pentru că se bazează doar pe X-ul matern.

Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, explică faptul că acesta este motivul pentru care băieții au șanse să moștenească genele inteligente doar pe linie maternă, în timp ce reprezentantele sexului frumos pot avea noroc atât din partea mamei, cât și din partea tatălui.

Statistic vorbind, bărbații care doresc să întemeieze o familie și să aibă un moștenitor de sex masculin, sunt extrem de atenți să își aleagă o parteneră de viață care să fie inteligentă precum mama ei.