De sâmbătă, 17 octombrie, se instaurează starea de urgență. Ce țară din Europa a luat măsura drastică

de: Alexandra Chivu
15 10. 2020

Una dintre cele mai mari puteri ale lumii a recurs din nou la ultima soluție, starea de urgență, din cauza creșterii dramatice a numărului de infecții și decese cauzate de noul coronavirus. Guvernul țării a anunțat miercuri, prin decret, că noile reguli vor intra în vigoare de sâmbătă, 17 octombrie.

Europa, în stare critică din cauza COVID-19. O țară s-a predat: de sâmbătă, 17 octombrie, va instaura din nou stare de urgență

Guvernul francez a anunțat revenirea la starea de urgență începând de sâmbătă, potrivit Le Figaro. În Franța, starea de urgență s-a încheiat pe 10 iulie, iar pe 16 octombrie, de la miezul nopții, pe întreg teritoriul, se va institui din nou, din cauza agravării pandemiei de COVID-19. Șeful de stat francez a anunțat că vor fi impuse măsuri de interdicție a circulației pe timp de noapte în Paris și alte orașe mari.

Într-un interviu la televiziunea națională, Macron a afirmat că noile canoane vor intra în vigoare sâmbătă și vor fi aplicate zilnic între 9:00 p.m. (19:00 GTM) și până la ora 6:00 a.m. a dimineții următoare. Președintele a declarat că interdicțiile vor rămâne în vigoare timp de patru săptămâni.

Franța, din nou în stare de urgență

„Suntem în al doilea val al pandemiei, foarte puternic”, avertizează premierul Franței, şi „nimic nu este exclus”, spunea șeful guvernului de la Paris în urmă cu câteva zile. În acest timp, în Anglia, măsurile pentru a reduce răspândirea epidemiei vor fi instituite pe baza unui nou sistem de alertă cu trei niveluri: mediu, ridicat și foarte ridicat. Cele mai drastice restricții ar urma să fie impuse în regiunea orașului Liverpool, unde au fost întregistrate 600 de cazuri de COVID-19 la suta de mii de locuitori în prima săptămână a lunii octombrie.

„Unul dintre cei mai importanți oameni de știință din Regat a avertizat că țara a ajuns într-un punct de cotitură. A avertizat că vor urma alte decese în săptămânile viitoare și spune că acțiuni decisive sunt necesare pentru că istoria să nu se repete” – Samla Abdelaziz, CNN.

Și Cehia, țara cu cea mai mare rata de infectare, raportat la populație, din Uniunea Europeană, a revenit recent la noi interdicții: baruri închise la ora 20:00 și restaurante care permit șederea a numai 4 oameni la masă.

Doar 4 ţări rămân dincolo de pragul de criză

Pragul de alarmă al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) este de 20 de cazuri la 100.000 de persoane, în șapte zile. Numai Germania, Finlanda, Cipru și Norvegia se află sub acest prag. La polul opus sunt Republica Cehă, Olanda și Franța.