De ce zacusca fermentează. Multe gospodine fac această greșeală simplă, dar care strică preparatul
Vedeta toamnei este fără dar și poate zacusca. Prepararea acesteia necesită foarte mult timp, iar, uneori gospodinele nu se pot bucura de rezultat pentru că aceasta ajunge să fermenteze. Bucătarii au dezvăluit trucul prin care putem preveni acest lucru.
Ce greșeală fac gospodinele?
Chiar dacă este delicioasă, zacusca necesită și o atenție deosebită în momentul în care aceasta este preparată. Dacă legumele nu sunt gătite suficient, acestea pot fermenta ușor. Iar, nicio gospodină nu-și dorește acest lucru.
Însă, există și alte greșeli care pot ruina munca gospodinelor. Printre acestea se numără și faptul că nu închid eremtic borcanul. Dacă acestea nu sunt închise corespunzător, aerul poate intra iar mucegaiul își poate face apariția.
Un alt lucru care poate conduce la fermentarea preparatului este și locul de depozitare. Dacă locul de depozitare nu este unul răcoros, atunci zacusca poate fermenta. Un truc la care apelează gospodinele este și adăugarea de conservat. Bucătarii au dezvăluit metoda corectă prin care putem steriliza borcanele de zacuscă, în așa fel încât acestea să nu fermenteze.
Citește și: De ce iese zacusca amară. Condimentul care nu are ce căuta în preparat
Cum se sterilizează corect borcanele de zacuscă?
Bunicile noastre apelau la metoda de sterilizare uscată. Pentru realizarea acesteia, veți avea nevoie de o tavă metalică pe care se pun borcanele și capacele încă umede, cu picăturile de apă rămase de la ultima clătire.
După ce recipientele se pun pe tavă, o puteți introduce în cuptor. Este recomandat ca acesta să fie rece. Tava se va scoate după ce stropii de apă de pe borcane încep să sfârâie. În total, acest proces s-ar putea să dureze 15 minute.
Citește și: De ce fermentează zacusca de fasole. Greșelile pe care le fac și gospodinele cu experiență
În ceea ce privește temperatura, este indicat ca aceasta să fie între 105 – 110 grade Celsius. După ce sunt scoase din cuptor, este important să le lăsăm la răcit.
Însă, bucătarii atrag atenția și susțin că este indicat ca borcanele să fie umplute la scurt timp după ce sunt sterilizate. Dacă trece o perioadă lungă de timp, acestea riscă să se contamineze din nou. Dacă ținem cont de aceste recomandări, riscul ca zacusca să fermenteze se va reduce. Sterilizând corect borcanele ne putem bucura de un preparat ca la carte. În plus, gospodinele vor primi multe complimente.
Citește și: Ce să pui la final în zacuscă să îi dai gustul de la țară. Bucătarii pricepuți știu