De ce va lipsi Regina Elisabeta de la deschiderea Parlamentului. Este pentru prima dată în ultimii 60 de ani

de: Ionuț Vieru
10 05. 2022

În cursul zilei de marți, 10.05, va avea loc discursul tronului în parlament, însă Regina Elisabeta a II-a va fi absentă, fiind înlocuită de Prințul Charles, potrivit Palatului Buckingham, care a făcut anunțul luni seară.

Regina Elisabeta va lipsi de la deschiderea Parlamentului

Reprezentanții Palatului Buckingham au evocat „probleme de mobilitate” pe care le-ar avea suverana. De asemenea, este pentru prima oară în ultimii 60 de ani când regina nu va citi discursul tronului, scris de guvern pentru a-și prezenta prioritățile.

“Regina continuă să aibă probleme de mobilitate episodice şi, după consultarea cu medicii săi, a decis – cu părere de rău – să nu participe la discursul tronului”, a indicat palatul într-un comunicat.

Totodată, este pentru prima oară când Prințul Charles, moștenitorul coroanei, o va înlocui pe Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani. Aceasta a ratat ceremonia de doar două ori, când era însărcinată în 1959 și 1963.

“La cererea Majestăţii sale şi cu acordul autorităţilor competente, prinţul de Wales va citi discursul tronului în numele ei, împreună cu ducele de Cambridge (prinţul William, nepotul reginei) care va fi de asemenea prezent”, a precizat palatul, potrivit Agerpres.

Regina Elisabeta a II-a a fost spitalizată în luna octombrie a anului trecut, iar de atunci aparițiile ei au devenit din ce în ce mai rare. Aceasta a declarat ea însăși la jumătatea lunii februarie că „nu putea să se miște”, arătându-și piciorul stâng într-o audiență la Windsor.

Harry, Meghan și Prințul Andrew, excluși de la apariția la balcon alături de Regina Elisabeta

Prințul Harry și soția sa, dar și Prințul Andrew, nu vor fi prezenți în balconul Palatului Buckingham în cursul ceremoniei care va avea loc pe 2 iunie. Aceasta marchează începutul festivităților pentru sărbătorirea a 70 de ani de la domnie a reginei Elisabeta a II-a, a anunțat vineri palatul regal.

„După o analiză atentă, regina a decis că apariţia tradiţională la balcon pentru parada Trooping the Colour, joi, 2 iunie, se va limita anul acesta la Majestatea Sa şi la membri ai familiei regale care participă la angajamente publice oficiale în numele reginei”, a declarat un purtător de cuvânt al palatului.

Cele patru zile de festivități, așteptate cu bucurie de britanici, vor avea loc între 2 și 5 iunie pentru Jubileul de Platină. Ele vor începe cu „Trooping the Colour”, o paradă care marchează oficial ziua de naștere a suveranei în fiecare an.