De ce unele ouă au puncte maro pe ele. Ce înseamnă asta, de fapt, și cât de bune sunt pentru consum

de: Cătălina Burghelea
21 11. 2021

Fie că preferi omletă pufoasă sau îți plac fierte tari, ouăle au devenit un element de bază în dieta noastră. Pe lângă faptul că au gust delicios, împreună cu niște pâine prăjită și o cafea, sunt și sănătoase. Dar unele ouă pot arăta puțin diferit față de altele, cum ar fi o coajă pătată sau denivelată, ceea ce te poate descuraja să le consumi. Iată de ce unele ouă au puncte maro pe ele, sigur nu știai asta.

Ce înseamnă când există pete sau umflături pe un ou

Poate ai observat că unele coji de ouă sunt decolorate, cu pete maro închis pe ele. Ele sunt cunoscute sub numele de ouă „pătate”. Aceste pete întunecate sunt create la începutul procesului, pe măsură ce oul este creat în interiorul găinei. Pe măsură ce oul trece prin oviduct (organul care prelucrează gălbenușul și adaugă coaja), acesta se învârte. Dacă oul se învârte prea încet în timp ce se mișcă de-a lungul tubului, poate ajunge să arate cu pete.

De asemenea, ouăle pot avea denivelări. Aceste „umflături” pe coajă arată doar că au o anumită textură, nu complet netedă. Acest lucru se întâmplă și în oviduct, pe măsură ce oul este făcut de găină.

Este sigur să mănânci ouă pestrițe sau cu denivelări?

Răspunsul scurt este da. Cu siguranță nu este nevoie să arunci orice ou cu oricare dintre aceste anomalii fizice. Totodată, este sigur să mănânci ouă expirate. Partea care contează cel mai mult atunci când vine vorba de siguranța ouălor este modul în care le gătești, deoarece cea mai mare frică a noastră este salmonella, un grup de bacterii care provoacă toxiinfecții alimentare. Deși s-ar putea să nu fie neapărat salmonella, caută pete negre sau verzi în interiorul cojilor de ou. Acestea pot fi un semn de bacterii sau contaminare.

Cât timp trebuie păstrate ouăle în frigider

Cel mai bine este să te asiguri că păstrezi ouăle la frigider și că le folosești în termen de trei săptămâni de la cumpărare. Chiar dacă nu vezi nicio culoare închisă în interiorul cojii de ou după ce o spargi, este importantă prospețimea lui. De asemenea, ai grijă să fierbi bine ouăle, dacă le preferi așa, până când gălbenușurile sunt tari.

Concluzia este că ouăle pătate maro sunt perfect sigure pentru a fi mâncate. Înainte de a începe să pregătești micul dejun, verifică aspectul cojilor de ou, ca să elimini orice suspiciune de bacterii sau contaminare.