De ce trebuie să te dai cu cremă cu protecţie solară când te urci în avion. Detaliul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum

de: Ștefan R. Apostol
06 12. 2023

Zborul cu avionul poate fi unul relaxant, pe cât de rapid este. Dar, știai de ce trebuie să te dai cu cremă cu protecţie solară când te urci în avion? Citește mai departe și află detaliul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum.

Dermatologii îți explică de ce trebuie să te dai cu cremă cu protecţie solară când te urci în avion

Dacă în mod normal vă puneți crema de protecție solară în bagajul de cală atunci când vă urcați în avion, ar fi mai bine să o aveți la îndemână. Medicii dermatologi au avertizat că orice persoană care se urcă în avion ar trebui să poarte cremă de protecție solară în timpul zborului.

Vezi și: Cum aplicăm corect crema de protecție solară. Greșeala uriașă pe care o fac toți românii

Dermatologii explică de ce trebuie să te dai cu cremă cu protecţie solară când te urci în avion. Aceștia recomandă ca toți călătorii să folsoească protecție SPF înainte de zbor. Acest lucru se datorează faptului că soarele este mai intens la niveluri mai înalte, iar cei care zboară sunt mai aproape de stratul de ozon.

Norii cumulus și cirrus pot umple cabina cu lumină ultravioletă ambientală

Dermatologul Cherise Mizrahi-Levi a declarat că ferestrele avioanelor nu blochează razele UVA dăunătoare. Ferestrele avioanelor sunt de obicei din plastic policarbonat sau sticlă compozită stratificată.

„În timp ce există o transmisie neglijabilă a razelor UVB prin parbrizele din plastic și sticlă, transmisia UVA prin aceste ferestre este semnificativă.

Razele UBV pot provoca arsuri solare, în timp ce razele UVA sunt legate de îmbătrânirea pielii.”, spune dermatologul Cherise Mizrahi-Levi.

Citește despre: De ce însoţitoarele de zbor ţin mâinile la spate atunci când călătorii urcă în avion. Detaliul care nu ţi-ar fi trecut prin cap

Află detaliul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum

Alți dermatologi, care citează un studiu din 2015 publicat în JAMA Dermatology, arată că lipsa unei protecții de acest tip ridică riscul de cancer de piele pentru piloți și personalul de cabină.

Studiul a constatat că piloții care zboară în cabina de pilotaj timp de aproximativ o oră, la peste 9.000 demetri, sunt expuși la aceeași cantitate de radiații UVA ca o sesiune de 20 de minute într-un pat de bronzat.

„Ar trebui să folosiți protecție solară în avioane sau să țineți ferestrele închise”, mai spun dermatologii.

Scaunele de pe culoar sunt expuse la pericolul luminii UV prin reflexie

Razele ar putea fi dăunătoare și pentru pasagerii care stau pe un scaun la fereastră și pentru însoțitorii de bord care zboară mai des decât cetățeanul obișnuit.

Citește despre: Gestul de prost gust pe care să nu-l faci niciodată în avion. Însoțitoarele de zbor au dezvăluit detaliile

Pentru a-și reduce expunerea la soare, pasagerii pot închide jaluzelele de la fereastră, pot aplica crema de protecție și pot purta mâneci lungi.

În aer, ești expus la mai multe raze UV. Folosește cremă cu protecţie solară

Pe măsură ce vă înălțați la o altitudine de croazieră, zburați și mai aproape de stratul de ozon. Potrivit specialiștilor, acest lucru înseamnă că razele soarelui sunt chiar mai dăunătoare pentru piele decât atunci când sunteți la sol.

Piloții de avion prezintă un risc ridicat de expunere la soare, iar un alt studiu din 2014, realizat de Universitatea din California, a constatat că 56 de minute petrecute în cabina de pilotaj a unui avion au produs aceeași cantitate de radiații ca și 20 de minute într-un pat de bronzat.

Află despre: Ce să nu faci niciodată în avion. Aşa te fereşti de cele mai murdare locuri, dezvăluie o însoţitoare de zbor

Studiul a mai arătat că parbrizele avioanelor nu blochează complet radiațiile UVA și, prin urmare, nu sunt suficiente pentru a proteja pilotul.

Radiația ultravioletă este alcătuită din două tipuri de lumină: UVA și UVB.

Așadar, chiar dacă alegi să te așezi pe scaunele de pe culoar, și acelea sunt expuse la pericolul luminii UV prin reflexie, deci va trebui să folosești cremă cu protecţie solară. Norii sunt cristale de gheață suspendate în atmosferă, ceea ce îi face să reflecte foarte bine lumina UV.

Toți acei nori cumulus și cirrus pot umple cabina cu lumină ultravioletă ambientală, indiferent de locul în care stai. Așa că, e mai bine să să te dai cu cremă cu protecţie solară când te urci în avion, pentru a evita problemele ulterioare.