De ce trebuie să primeşti preotul în casă înainte de Bobotează. Rolul important al tradiţiei
Află de ce trebuie să primești preotul în casă înainte de Bobotează. Începutul fiecărui an este marcat, pentru credincioșii din toate colțurile țării, de tradițiile și obiceiurile ce trebuie respectate în preajma a două dintre cele mai importante sărbători ale lumii creștine: Boboteaza și Sfântul Ioan. Una dintre cele mai importante are legătură cu sfințirea locuinței.
De ce se primește preotul în casă înainte de Bobotează
Sărbătorile de iarnă nu înseamnă doar Crăciunul și Revelionul. An de an, creștinii din toate colțurile țării se pregătesc pentru două dintre cele mai importante momente din calendarul creștin-ortodox: Boboteaza și Sfântul Ioan.
Începutul lunii ianuarie aduce și o serie de tradiții respectate de generații întregi, unele dintre ele trecând prin unele transformări, fiind adaptate prezentului. Printre cele mai importante este sfințirea locuinței.
De ce se primește preotul în casă înainte de Bobotează? Practica este una veche, având rolul de a ține necazurile departe de cei care locuiesc acolo și de a atrage sănătatea și prosperitatea în anul ce tocmai începe.
În trecut, sfințirea casei sau „umblatul cu crucea”, cum era numită tradiția, era și un prilej bun pentru preoți de a strânge contribuțiile anuale de la enoriași.
Mai ales la orașe, unde numărul locuințelor este foarte mare, preoții împreună cu alți slujitori ai bisericii încep chiar din primele zile ale anului să meargă din casă în casă.
Rolul important al tradiţiei
Ritualul a rămas neschimbat. Folosind un mănunchi de busuioc cufundat în căldărușa dascălului cu apă sfințită, preotul stropește prin fiecare cameră și îi binecuvântează pe toți membrii familiei și toate lucrurile pe care aceștia le folosesc.
După încheierea ritualului de sfințire, preotul le oferă persoanelor din casă apă sfințită și un fir de busuioc din buchetul lui.
Tradiție cere ca, în momentul în care oamenii bisericii ne trec pragul, trebuie să îi invităm să se așeze la masă, invitație ce este, de regulă, refuzată.
Potrivit credinței ortodoxe, se spune că sfințirea locuinței este echivalentul spovedaniei. În timp ce omul își purifică sufletul prin mărturisirea păcatelor, prin slujba de sfințire se alungă păcatele, acesta fiind motivul pentru care trebuie să primești preotul în casă înainte de Bobotează.