05 ian. 2023 | 09:34

Ce este bine să faci în ajunul Bobotezei. Tradiții pe care este bine să le respecți pe 5 ianuarie

Diverse
Ce este bine să faci în ajunul Bobotezei. Tradiții pe care este bine să le respecți pe 5 ianuarie
Ce este bine să faci în ajunul Bobotezei

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Boboteaza sau, cum mai este denumită în popor, Epifania. Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, iar creștinii trebuie să respecte o serie de tradiții în această zi. Iată ce este bine să faci în ajunul Bobotezei.

Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în ajunul Bobotezei?

Boboteaza mai este cunoscută și sub denumirea de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea cuvântului Întrupat. Botezul Domnului este ultima sărbătoare din șirul de 12 sărbători de iarnă, care încep pe 25 decembrie.

Epifania reprezintă Botezul Lui Iisus, de către Ioan Botezătorul, în apa Iordanului. De asemenea, din punct de vedere bisericesc, Boboteaza este o sărbătoare foarte veche, avându-și originea în Țara Sfântă. Tradiția românească spune că, în ziua de 5 ianuarie, cerurile se deschid.

Pentru a le merge bine tot anul, credincioșii primesc agheasma mare. Aceasta are puteri care vindecă, însănătoșește și curăță sufletul și trupul. Totodată, în curțile bisericile se amenajează cruci de gheață, simbolul acestei sărbători. Boboteaza este precedată de o zi de post. Această zi reprezintă jertfa omului dinaintea primirii apei sfințite.

În Ajun de Bobotează, preotul umblă din casă în casă cu crucea, stropind cu un mănunchi de busuioc agheasmă peste toate acareturile gospodăriei. Venirea preotului este anunțată de un grup de copii care strigă „Chiralesa”. Această expresie vine de la „Kirie Eleison”, ceea ce înseamnă „Doamne miluiește!”.

De asemenea, în Ajun de Bobotează, se spune că fetele și femeile stau doar pe marginea patului, ca să le stea lăudătorii și cloștile pe ouă. În Ajuns de Bobotează nu se țese, nu se toarce și nu se spală.

În Ajun de Bobotează, feciorii trebuie să țină post, deoarece în această zi se deschide cerul și îngerul păzitor îi spune celui de însurat încotro îi va fi norocul. O altă tradiție spune că, de la Anul Nou la Bobotează, nu este bine să te îmbăiezi, deoarece apele nu sunt sfințite.

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2023. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în prima lună a anului

Rugăciunea pe care este bine să o rostește de Bobotează

”În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

Digisport.ro
Ce se întâmpla în locuința lui Ronaldo în timp ce el juca pentru Al-Nassr. Georgina a făcut totul public pe internet
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Înșelătorie la ATM. Poți rămâne cu contul gol în doar câteva secunde
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un picior și i-au tras și pe alții după ei”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
George Simion, probleme cu poliția. A fost implicată și soția sa, Ilinca
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Obligatoriu să înregistrați adresa de reședință! Se aplică din octombrie. Trebuie depusă dovada reședinței
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Avertismentul lui Nicolae Ciucă în caz de escaladare a războiului din Ucraina: „Dacă Rusia ajunge la gura Dunării, atunci vom…”
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro