De ce trebuie să miroşi acele unui brad înainte să îl cumperi pentru Crăciun. Trucul dezvăluit de cei de la Romsilva
Majoritatea românilor se gândesc cu greu la banii pe care trebuie să îi cheltuie în această perioadă a anului pe cadouri, alimente și diverse decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă. Cu toate că scumpirile abia îi mai lasă să facă față cheltuielilor de zi cu zi, ei nu pot renunța la simbolul Crăciunului: bradul natural. Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva vine acum cu detalii despre alegerea unuia potrivit. De ce trebuie să îi miroși acele înainte să îl cumperi?
Truc pentru bradul de Crăciun: de ce să miroși îi miroși acele?
Românii se gândesc cu teamă la această perioadă a anului și la cheltuielile care urmează să vină. Cu toate astea, cei mai mulți nu vor renunța la simbolul Crăciunului: bradul natural. Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a venit cu detalii despre prețul unui brad, dar și cu sfaturi pentru toți cetățenii care vor să aleagă unul spectaculos pentru cei dragi.
Cu siguranță unii români au fost curioși de metodele prin care să țină bradul cât mai bine pe întreaga durată a Sărbătorilor. Există un truc simplu care te ajută să îl ai sănătos, rezistent și parfumat chiar și o lună.
Cum trebuie să procedezi când îl alegi?
Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brăneşti, a adus în prim-plan o metodă ce cu siguranță va fi de mare ajutor. Specialistul le-a recomandat românilor să atingă și să miroasă acele de brad cu degetele în momentul achiziției. Acestea cad imediat dacă bradul a fost tăiat cu mult timp în urmă. De asemenea, acele miros foarte puternic și specific doar dacă bradul este proaspăt.
„Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun.
Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed, dar datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate”, a mai detaliat expertul.
Cât costă un brad natural?
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare aproape 31.000 de pomi în acest an. Prețurile lor pornesc de la 15 lei (pentru molid) și ajung la 35 de lei (pentru cei din specia brad).
„Preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei.
Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare. Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi.
Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a spus Bodgan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva.