De ce trebuie să fim atenți când cumpărăm lămâi la plasă. Avertismentul Protecției Consumatorului

de: Ștefan R. Apostol
19 05. 2022

Este greu de imaginat aromele prăjiturilor delicioase, sau a altor preparate fără lămâi. Le punem în orice, de la băuturi până la deserturi. Din nefericire, a profita la maximum de aceste citrice omniprezente nu este la fel de simplu ca și cum ai cumpăra, ai stoarce și ai petrece mai departe. Există câteva trucuri în a selecta lămâile potrivite. Plus că mai sunt câteva recomandări făcute de Protecția Consumatorului, mai ales la lămâile cumpărate la plasă.

Cum alegem cele mai potrivite lămâi

Primul pas este să înveți cum să recunoști fructele coapte. Căutați lămâi cu o culoare galbenă intensă și o coajă destul de netedă. Galbenul palid sau atingerile de verde înseamnă că fructul nu este copt, deși lămâile vor continua să se coacă și după recoltare.

Lămâile sunt diferite. În general, lămâile verzi pe care le mâncăm nu sunt mature, deoarece lămâile verzi încep să se îngălbenească pe măsură ce se coc în copac, nu se coc după ce sunt culese. În cazul lămâilor verzi, verdele strălucitor este un lucru bun.

Protecția Consumatorului ne avertizează

În afară de lămâile la kilogram, în marea majoritate a magazinelor găsim și la plasă. Din păcate, nu totdeauna ceea ce vedem este și real, spun reprezentanții Protecției Consumatorului. La unele verificări, spun aceștia, s-au găsit diferențe mari la cântărirea plaselor cu lămâi, iar rezultatul a fost unul diferit față de eticheta de pe produse.

Este extrem de important ca ceea ce se află în plasă să corespundă cu ce este scris pe etichetă. Așa că, mare atenție atunci când decideți să cumpărați lămâi la plasă. Există riscul să plătiți mai mult, decât realmente cumpărați.

„Atenție la lămâile ambalate și cântărite! Ce-i pe etichetă s-ar putea să nu dea cu ce arată cântarul! Doar o diferență de 172 grame!!!”, a scris Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România pe pagina de Facebook.

Și că tot veni vorba de lămâi, vă reamintim că modul în care depozitați lămâile contează. Sigur, arată spectaculos îngrămădite într-un bol elegant pe tejghea, dar aceste fructe se vor usca rapid dacă sunt lăsate în această stare.

O opțiune mai bună este să le aruncați în coșul frigorific al frigiderului într-o pungă de plastic legată lejer. Depozitate corespunzător, lămâile pot rămâne bune chiar și o lună.

Așa că, indiferent cum le cumpărați, aveți grijă ce cumpărați și, odată ajuns acasă, cum depozitați lămâile. E păcat, totuși, să se strice, având în vedere că nu mai sunt chiar așa de ieftine.