De ce trebuie să consumi doar băuturi la sticlă sau doză. Ce se întâmplă cu lichidul, de fapt

de: Cătălina Burghelea
13 02. 2022

Cu nimic nu se poate compara prima înghițitură rece de suc după ce desfaci sticla, mai ales când ți-e foarte sete sau afară sunt temperaturi caniculare. Dar papilele tale gustative au observat vreodată diferența de aromă dintre băutura la sticlă și pet? Ambalajul nu este la fel, motiv pentru care nici gustul nu va fi asemănător. Iată de ce trebuie să consumi doar din sticlă sau doză.

De ce sucul are un gust diferit la sticlă. Ce nu-ți spune nimeni

Companiile de băuturi carbogazoase susțin că rețeta sucurilor lor nu se schimbă în funcție de ambalaj. În schimb, diferă materialul și asta poate modifica aroma băuturii tale preferate.

Mai mult ca sigur, ai observat că sucul sau berea dintr-un recipient de sticlă are un gust parcă mai intens, iar aromele sunt mai puternice, spre deosebire de băuturile carbogazoase servite la pet. Observația ta este confirmată de specialiști, care spun că sucurile aromatizate, vinurile, berile, laptele şi ceaiurile reci sunt mult mai savuroase dacă sunt în sticlă sau în doză de aluminiu, opțiune mult mai bună decât PET-ul.

Acesta este motivul pentru sticla de suc are un gust mult mai bun

Care este explicaţia? Plasticul este mult mai permeabil la dioxid de carbon decât sticla și aluminiul, ceea ce înseamnă că CO2 (bulele) se va evapora dintr-o sticlă de plastic mult mai repede. Ai observat vreodată că litrul de cola de deasupra frigiderului nu are un gust atât de grozav după câteva săptămâni, chiar dacă nu a fost deschis? Sticlele de plastic au, de asemenea, o căptușeală de acetaldehidă, care se poate transfera în aroma băuturii, dându-i un gust ușor „de plastic”.

Diferențe sticlă-doză-pet

Sucul dintr-o sticlă va rămâne proaspăt mai mult timp, deoarece este mult mai greu pentru CO2 să se evapore. Acidul va avea un gust delicios când vei desface băutura. Singurul dezavantaj al sticlelor este că sunt mai scumpe. Eficiente sunt și cutiile de aluminiu, care sunt, de asemenea, mult mai puțin permeabile decât plasticul.

Plasticul conține multe substanțe chimice! PET-ul (Polietilenă tereftalat⁠) din care sunt făcute unele ambalaje poate suferi transformări la căldură, alternând calitatea lichidelor din interior.

Se răcesc mai repede în frigider

Cât despre dozele de suc, acestea sunt fabricate dintr-un aluminiu impermeabil, acoperit cu un polimer special, pentru a reduce riscul de scurgere a aluminiului în băutură. Dezavantajul acestor cutii este că se încălzesc mai repede la soare decât sticla. Avantajul dozelor este că se răcesc mai repede în frigider.