De ce torc pisicile. Motivul este surprinzător și nu e cel la care ne gândim noi

de: Dana Cazacu
13 09. 2020

Pentru unele persoane, momentele de maximă relaxare, sunt acelea când stau relaxate pe șezlong, iar alături toarce pisica, ghemuită în culcușul ei. oare de ce torc pisicile?

Pisicile torc dintr-un motiv la care noi nu ne gândim. Care este acela?

Torsul, nu a fost studiat la fel de atent ca alte forme de comunicare ale felinelor, cum ar fi scuipatul sau mieunatul, deși este unul dintre cele mai comune sunete emise de către pisici. Care sunt cazurile cele mai comune în care toarce felina?

Concluzia la care au ajuns specialiștii, după ce au studiat mecanismul torsului la pisici, este aceea că totul se întâmplă la nivelul laringelui.

Explicațiile specialiștilor în ceea ce privește torsul la pisici

Către musculatura laringelui și a diafragmului, creierul pisicii transmite semnale. În timpul respirației, acestea se contractă sau se relaxează intermitent, astfel blochează sau lasă să treacă fluxul de aer. Torsul apare atât în expirație cât și în inspirație, vibrațiile separând corzile vocale.

O structură rigidă, susține tot ansamblul care permite torsul, aceasta fiind osul hioid, care se află la baza laringelui și a limbii. Structura hioidului pezintă diferențe de structură, astfel:

  • torsul felinelor care nu prezintă răget, aici incluzându-se: pisica, puma, ghepardul, linuxul.
  • feline care nu torc, dar prezintă răget, cum ar fi: panterele, leii, leoparzii, jaguarul sau tigrul.

Varietatea momentelor în care toarce pisica

În funcție de starea pisicii, sunt variate momentele în care toarce. Unele pot fi de liniște sau relaxare, dar sunt și alte momente, cum ar fi: atunci când se simte speriată sau amenințată, sau atunci când îi este foame. Atunci când îi este foame, toarce cu o intensitate mai mare decât atunci când doarme.

Încă din primele zile de viață, torc puii de pisică, realizând conexiunea dintre ei și mamă.

De ce torc pisicile? Din varii motive

De ce torc pisicile

Torsul unei pisici poate să fie și de durere. De multe ori pisicile torc atunci când sunt în refacere, sau când sunt rănite, sau când au o durere. Torsul ajută organismul să se refacă, având afecte vindecătoare, dar este în același tim și consumator de energie. Ajută organismul să se recupereze mai rapid, aducând o stare de confort organismului care este slăbit.

Sunetul torsului are o frecvență cu care este emis, joasă, care este cuprinsă între 25 și 150 Hz, astfel explicându-se puterea de vindecare a acestui. Vibrațiile emise pe această frecvență redusă vindecă anumite afecțiuni, cum ar fi:

  • musculare
  • oase
  • tendoane
  • diminuează inflamația și durerea.

Torsul – mijloc de comunicare

Nevoile pisicii și stările emoționale sunt comunicare prin tors. Torsul are puteri vindecătoare pentru pisică și nu numai, fiind un remediu și pentru multe afecțiuni pe care le avem noi oamenii.

Conform unor studii, sunt mai puțin predispuși la depresie, boli de inimă și anxietate, stăpânii pisicilor. Doarece este emis pe o frecvență scurtă, acesta ajută la:

  • normalizare pulsului
  • reduce nivelul de stres
  • reduce nivelul tensiunii arteriale.