De ce te sună un număr pe care nu îl ai în agendă și nu vorbește? Cine poate fi?
Cu siguranță ai experimentat, cel puțin o dată, situația în care sună telefonul, iar pe ecran apare un număr necunoscut, fără să vorbească nimeni la celălalt capăt. De ce te sună un număr pe care nu îl ai în agendă și nu auzi nicio voce? Cine ar putea fi în spatele acestor apeluri silențioase?
Misterul din spatele apelurilor în care nimeni nu vorbește
Fenomenul apelurilor silențioase a devenit tot mai frecvent și, odată cu avansarea tehnologiei, s-a speculat asupra mai multor motive pentru această practică aparent misterioasă.
Citește și: Cum este folosită Andreea Esca pentru a înșela românii. Oamenii sunt ademeniți să dea 250 de euro
Unul dintre scenariile posibile este legat de companiile de telemarketing sau de sondaje, care încearcă să confirme dacă numărul tău de telefon este activ și să evite apelurile de la filtrele anti-spam.
De asemenea, apelurile silențioase pot proveni de la escroci, fiind o schemă foarte comună ca aceștia să verifice numărul de telefon al potențialelor victime.
Inițial, robotul sună abonații, iar când răspunzi intri direct în baza de date a escrocilor. Acest lucru înseamnă pentru ei că numărul e activ și poate fi folosit pentru metode înșelătoare de a obține bani.
Cei care sună și nu vorbesc pot simula probleme de comunicare. Misterul acestor apeluri crește odată cu faptul că, de cele mai multe ori, nu există un mesaj vocal sau un semnal vizibil cu privire la scopul apelului. Această tactică este una comună.
Posibilă fraudă
Există escroci care te sună și tac, simulând probleme de comunicare, iar victimele pot suna înapoi ca să afle cine i-a contactat și de ce. Când interlocutorul răspunde, există șansa ca apelul să fie suprataxat cu sume de la 1 până la 10 euro sau mai mult.
Așadar, dacă ți se întâmplă asta, nu suna înapoi niciodată la număr. Lasă-l să te apeleze din nou și vezi despre ce este vorba, în loc să inițiezi tu un nou apel și să riști să fii suprataxat.
De asemenea, niciodată nu e bine să răspunzi sau să suni înapoi la numere din străinătate, din țări sărace, mai ales dacă știi că nu ai niciun contact acolo și nu există niciun motiv pentru care o persoană te-ar putea suna din acea locație.
Atacatorii sună la un număr mare de utilizatori și rămân tăcuți ca să obțină un apel înapoi. Acest lucru e practic și de bănci sau IFN-uri pentru cei care au întârzieri la plățile împrumuturilor.
Cu toate că există speculații cu privire la scopul acestor apeluri, rămâne dificil de identificat cu precizie cine sau ce se află în spatele lor.
Citește și: Escrocheria prin care un pensionar a pierdut 10.000 de lei. Alerta dată de Poliție
Poate să fie vorba despre diverse scopuri, de la telemarketing până la activități mai dubioase.