De ce sunt românii grași, de fapt. Mihaela Bilic arată greșeala imensă pe care o fac toți

de: Năstase Mirabela
11 04. 2021

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre cauzele obezității la noi în țară, dar și ce anume se poate face pentru a mânca și a trăi sănătos.

De ce sunt românii grași, de fapt

Ea a spus că omul modern se descurcă cu greu în fața supraofertelor alimentare de pe piață și că majoritatea românilor ajung să își pună în coșul de cumpărături alimente care sunt sărace în nutrienți. Tot Mihaela Bilic a mai subliniat și necesitatea unei educații emoționale, în afară de educația nutrițională care ar putea să ajute pentru a face diferența între foamea pisihică și foamea fizică.

”Alimentația reflectă stresul nostru zilnic și greutățile vieții de zi cu zi și paradoxal oamenii când sunt nefericiți mănâncă mai mult, adică mâncatul de fericire nu îngrașă atât de tare pe cât îngrașă cel pe bază de stres sărăcie griji și probleme.

Omul duce lipsă de educație în ceea ce privește nutriția, duce lipsă și de educație în domeniul emoțiilor, însă ce este important de știut este că dacă am păstra măcar tradițiile și obiceiurile vechi, românii cred că ar mânca mai sănătos. Din păcate, acum și la nivel alimentar avem de a face cu o dezorientare.

Oamenii nu mai știu ce sănătoși si nesănătos. Nu mai mănâncă ce mâncau bunicii, dar nici nu mai știu cum să se descurce în faţa supraofertelor din prezent, iar în final pun în coș lucrurile care, din păcate, sunt ieftine, și tot ce este ieftin va fi bogat în calorii și nutrienţi de proastă calitate.

”Stăm cu toții în fața unor monitoare, pe canapea și ronțăim”

Noi mâncăm foarte mult cantitativ și în nutriție se spune că „doza face otravă”. În final nici nu mai contează produsul respectiv dacă este vorba de patiserie sau de dulciuri, grăsimi și prăjeli. În momentul în care porția este foarte mare automat ne îngrășam. Nu mai putem face mișcare cum făceam înainte, pentru că mersul la sală este văzut ca un fel de moft, pentru elite, iar munca fizică ce presupune și mișcare a dispărut.

Stăm cu toții în fața unor monitoare, pe canapea și ronțăim produse care sunt procesate ambalate și care sunt mai degrabă o esență de nutrienți. Mâncarea gătită ar putea fi soluția pentru această perioadă, pentru că atunci când pui tu cu mâna ta ingrediente simple întru-o oală acolo nu are ce să fie greșit”, a spus nutriţionistul Mihaela Bilic la Antena 3.