De ce spun ardelenii „Servus”. De la ce vine, de fapt
De ce spun ardelenii „Servus”. Acest regionalism are o istorie îndelungată, fiind folosit cu multă amabilitate pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Puțini români știu care este semnificația termenului „Servus”, de fapt. De la ce vine și ce atitudine ascunde salutul din regiunea Transilvania.
Istoria salutului „Servus”
Imediat ce ajungi în Ardeal, vei observa că localnicii nu mai folosesc formele tradiționale românești de salut. „Servus” este formula uzuală de exprimare la întâlnirea cu cineva. Totuși, această formă de salut nu se folosește în orice circumstanțe. Doar persoanele care se cunosc de suficient de mult timp și au o istorie comună se întâmpină cu o astfel de expresie.
Motivul din spatele acestui obicei își are rădăcinile chiar în semnificația aparte a expresiei de politețe. Ce înseamnă „Servus”? În articolul de astăzi vom vorbi despre istoria complexă și adevăratul sens al formulei de salut folosite în regiunea Transilvania. Puțini știu ce reprezintă, de fapt.
Specialiștii în lingvistică spun că „Servus” era folosit la ordinea zilei în Imperiul Roman. Era considerat, la acea vreme, o formă de curtoazie. Când foloseai această expresie, trebuia neapărat să îți apleci ușor și capul. Termenul este utilizat, în prezent, în limbile cehă, croată, germană, maghiară, poloneză, slovacă, slovenă, ucrainieană etc.
În limba română, „Servus” a fost preluat abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din limba germană. Românii din Ardeal, în special cei citadini, au preluat unele modele austro-ungare. Așa au ajuns locuitorii din regiunea Transilvania să folosească termenul cu pricina când se întâlnesc.
De ce spun ardelenii „Servus”
„Servus” este folosit în mod special în regiunea Ardealului de către persoanele care au stabilit o anumită relație de prietenie. Nu se recomandă folosirea expresiei de salut „Servus” când cunoști pe cineva pentru prima dată. Nu este indicat să saluți pe cineva cu termenul „Servus” dacă nu ai o relație apropiată cu persoana respectivă. Nu este considerat politicos să o faci.
Din ce motiv? Formula de salut ascunde o semnificație specială. Profesorul Ioan Aurel Pop a explicat, într-o intervenție pentru presa românească, ce vrea să însemne, de fapt, această expresie.
„La origine, cuvântul modern „servus” este o elipsă (rest al unei expresii, obţinut prin suprimarea unor cuvinte care nu sunt indispensabile pentru obţinerea sensului dorit) a expresiei „Ego servus tuussum!”, ceea ce vrea să zică „Eu sunt servitorul tău!”, cu sensul „Mă pun la dispoziţia ta!”, „Sunt gata să te slujesc!””, a explicat profesorul clujean Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, potrivit Adevărul.ro.
„Servus”, în forma în care este folosit astăzi, nu înseamnă că ești servitorul persoanei pe care o saluți. Ascunde, în schimb, o dovadă a faptului că i te adresezi cu respectul cuvenit. Te micșorezi tu pentru a pune în evidență persoana care se află înaintea ta.