De ce se teme China de un nou val de coronavirus. Ce spun cercetătorii
Autoritățile chineze au anunțat redeschiderea granițelor provinciei Hubei, după două luni de izolare. Acest lucru e de natură să provoace îngrijorări în masă, atât în China, cât și peste granițele ei. Motivul – numărul mare de oameni cu Covid-19, dar asimptomatici.
Asimptomaticii – un pericol real?
Medicii se tem că acești oameni ar putea răspândi boala fără știrea lor. Este cea mai mare provocare a epidemiologilor, pentru că nu pot controla răspândirea virusului. Dacă până acum au fost date publicității doar statistici cu simptomatici și îmbolnăviți confirmați, acum, potrivit South China Morning Post, se acreditează un număr de 40.000, reprezentând persoanele infectate dar asimptomatice.
În China au fost raportate 81.218 de cazuri de Covid-19 și 3.281 de decese. Nimeni nu a încercat să acrediteze, măcar, o cifră privind cazurile de asimptomatici. Asimptomaticii sunt greu de depistat. China practică ancheta epidemiologică, adică persoanele deja infectate sunt întrebate cu cine au mai intrat în contact și îi testează și pe aceia. Dacă sunt pozitivi, depistații sunt izolați în carantină.
Transparența Chinei e sub semnul întrebării fiindcă nu a raportat și asimptomaticii
Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spune că, până acum, aceasta a fost singura manieră de identificare a infectaților asimptomatici. „Deci vor putea trasmite boala? Nu, nu vor putea”, a adăugat acesta.
Acum câteva zile, administrația de la Wuhan a dezvăluit că, deși a raportat zero cazuri noi de infectare, a găsit, totuși un pacient pozitiv dar că nu l-au raportat pentru că nu era simptomatic. Mai mult, publicația Caixin a anunțat un nou caz în Wuhan, marți – un medic care a intrat în contact cu un pacient asimptomatic.
Inițial asimptomatici, ulterior grav bolnavi
Autoritățile chineze au spus că nu vor schimba statisticile decât dacă noii infectați, inițial asimptomatici, prezintă simptome ulterior. Deci nu se știe clar câte cazuri asimptomatice rămân nedetectate.
Potrivit ultimelor studii, purtătorii asimptomatici ar putea prezenta un risc de infectare. După ce au analizat cazul navei Diamond Princess, 33 din cei 104 de pasageri infectați nu au prezentat simptome nici după 10 zile de observație. Mulți au părut să fie sănătoși tot timpul dar ulterior s-au îmbolnăvit grav.