De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare, de fapt. Acesta este adevăratul motiv

de: Ștefan R. Apostol
14 08. 2023

Mai mult ca sigur că ai mers cu avionul, și, de fiecare dată când ai decolat ai observat că se sting luminile. Știm că ți-ai pus această întrebare, ”de ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare?”, iar noi avem răspunsul. Citește mai departe și află care este adevăratul motiv.

Află de ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare

Atunci când luminile din cabina unui avion se sting, călătorii știu instinctiv că zborul lor a fost autorizat pentru decolare sau că se află în ultimele momente ale coborârii înainte ca avionul să aterizeze.

Vezi și: De ce însoţitoarele de zbor ţin mâinile la spate atunci când călătorii urcă în avion. Detaliul care nu ţi-ar fi trecut prin cap

Și, deși coborârea luminilor din cabină este acceptată pe scară largă ca o procedură de siguranță, ce scop are de fapt?

”Vrei să-ți aclimatizezi ochii. În timpul decolărilor și aterizărilor pe timp de noapte, diminuați luminile astfel încât să aveți o anumită viziune nocturnă”, explică Jon Lewis, pilot senior la o mare companie aeriană americană.

Diminuarea luminilor din cabină în timpul zilei este, așadar, mai puțin necesară, dar economisește o parte din puterea motorului în timp ce avionul se îndreaptă spre zbor.

Mai puțină presiune asupra motorului înseamnă că o aeronavă poate scurta rulajul de decolare, sau atunci când avionul este aliniat cu axul pistei și va urca în curând în aer.

Acesta este adevăratul motiv pentru care se sting luminile

Lăsând la o parte alimentarea cu energie a avionului, motivul principal pentru schimbarea luminilor din cabină este direct legat de motivul principal, siguranța în caz de urgență.

Ochii noștri pot avea nevoie de între zece și 30 de minute pentru a se adapta complet la un mediu întunecat, spun experții.

Astaînseamnă că diminuarea luminilor poate ajuta ochii să se preadapteze la o lumină mai slabă.

Vezi și: Gestul de prost gust pe care să nu-l faci niciodată în avion. Însoțitoarele de zbor au dezvăluit detaliile

Iar dacă este noapte când toată lumea trebuie să evacueze brusc, acele câteva secunde necesare pentru ca ochii să se calibreze la condițiile de lumină scăzută sunt prețioase și pot face diferența în ceea ce privește ieșirea în siguranță din aeronavă.

În condiții de lumină mai slabă, iluminatul de urgență și căile de acces iluminate vor fi, de asemenea, mai vizibile.

O mai mare conștientizare a împrejurimilor

În aceeași ordine de idei, faptul de a avea jaluzelele ridicate oferă tuturor o mai mare conștientizare a împrejurimilor și oferă însoțitorilor de zbor o vedere în exterior în cazul unei anomalii a echipamentului sau a unor pericole.

Permițând ca lumina naturală să pătrundă în cabină, o ieșire bruscă în aer liber este mai puțin dezorientantă atât pentru pasageri, cât și pentru echipaj, iar cei evacuați, se crede, vor fi mai capabili să se îndepărteze mai repede de avion, mai explică experții în siguranța zborurilor.

Vezi și: Cu ce viteză zboară un avion de pasageri. Câți kilometri pe oră poate atinge, de fapt

Piloții fac același lucru în cabina de pilotaj, astfel încât ochii lor să fie aclimatizați la condițiile exterioare. De fapt, în timpul unei furtuni cu fulgere, ei vor ridica luminile cabinei de pilotaj la maxim.

Cu toate acestea, fiecare companie aeriană are propriul set de proceduri, iar la întrebarea ”de ce se sting luminile în avion?”, așa își justifică fiecare compania procedura. Ba mai mult ridicarea sau coborârea luminilor din cabină pot varia de la un transportator la altul.