De ce se spune că oamenii deștepți răcesc doar vara. Explicația clară a medicilor

de: Ionuț Vieru
19 07. 2023

De ce se spune că oamenii deștepți răcesc doar vara? Cu toții am auzit de această zicală populară, însă nu există nicio cercetare științifică care să susțină acest mit. Aflați în rândurile următoare de unde provine acest mit și ce sunt răcelile de vară, de fapt.

De ce se spune că oamenii deștepți răcesc doar vara?

Răceala este una dintre cele mai răspândite și cunoscut boli. Multă lume crede că trebuie să fie frig afară pentru a răci, însă acest mit este departe de adevăr. De asemenea, nu trebuie confundate simptomele răcelii din timpul verii cu cele ale unei alergii.

Specialiștii în domeniu spun că simptomele răcelii pot fi determinate de peste 200 de virusuri diferite. În funcție de sistemul nostru imunitar și de virusul sau virușii pe care i-am luat, organismul nostru răspunde diferit, prin dureri în gât, tuse, strănut și multe altele.

Răcelile din timpul iernii sunt provocate cel mai frecvent de rinovirusuri, care supraviețuiesc la temperaturi scăzute. Pe de cealaltă parte, răcelile din timpul verii sunt provocate de enterovirusuri.

Desigur, toate grupele de vârstă pot fi afectate. Însă, în majoritatea cazurilor, infecțiile cu enterovirus predomină în copilărie. De cele mai multe ori, adulții sunt protejați împotriva infecțiilor enterovirale daca au dezvoltat anticorpi ca urmare a expunerilor anterioare. Cu toate acestea, chiar și adulții se pot îmbolnăvi în care în care contractează un nou tip de virus.

Citește și: Răceală, gripă sau Covid-19? Specialiștii explică cum să faci diferența între aceste boli

Ce sunt răcelile de vară

Prof.univ.dr. Carmen Dorobăț a explicat care este diferența dintre răcelile de vară și cele de iarnă. Conform acesteia, iarna ne îmbolnăvim cu virusuri care au transmisibilitate predominant respiratorie, iar vara circulă viruși care se transmit pe cale digestivă.

”Răcelile de vară nu țin de o sensibilitate aparte. Ne îmbolnăvim vara, la fel ca iarna, dar spre deosebire de iarnă când circulă virusuri care au transmisibilitate predominant respiratorie, în timpul verii circulă și virusuri  care determină așa-zisele răceli de vară. Acestea se transmit pe cale digestivă.

Pot fi luate dacă consumăm apă din zone care nu sunt controlate medical, pot fi luate din apa din piscină sau apa de mare, adică în momentul în care înghițim apă accidental.

Aici se creionează tabloul acestor răceli de vară, care foarte frecvent, dacă suntem atenți la ce se întâmplă, adică febră, ne curge nasul, tușim, sunt însoțite frecvent de fenomene digestive, adică greață, o perioadă în care nu avem poftă de mâncare sau avem scaune diareice.

Acestea sunt formele ușoare de enteroviroze. Sunt enteroviroze care determină forme care sunt destul de zgomotoase, precum encefalitele, meningitele”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Citește și: Secretul doctorului român care nu a răcit de mulți ani. Rețeta pe care o folosește mereu