De ce se spală orezul înainte de a-l găti. O să-ți pară rău că nu ai știut asta mai devreme
De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti. Multe gospodine evită să facă acest lucru și preferă să-l pună direct la fiert. Însă specialiștii susțin că orezul trebuie neapărat să fie trecut prin jetul de apă, mai ales dacă observați orice fel de impurități în el. În special, orezul vrac cumpărat trebuie spălat. Dar de ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti? Mulți nu cunosc aceste detalii.
De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti
Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din lume. El este consumat foarte des în Spania, pentru că este o sursă excelentă atât de vitamine și minerale, cât și de fibre și fier. În plus, contribuie la buna funcționare a organismului, la sănătatea sistemului imunitar și la funcționarea generală a organelor.
Există multe feluri de mâncare care pot fi preparate din orez, printre care pilaf, risotto, salate și alte bunătăți, însă înainte de a-l prepara, acesta este musai să fie spălat.
Pe vremea bunicilor, orezul era spălat în 7 ape înainte de a fi pus la fiert. Acest proces era unul lung și deloc plăcut, dar puțini știu de ce se făcea acest lucru. Iată de ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti.
De ce este bine să treci orezul prin apă înainte de a-l găti
Sunt gospodine care toarnă peste orez apă rece, apoi îl freacă puțin cu mâinile și aruncă apa. Abia apoi îl pun la fiert. De ce?
Motivul principal pentru spălarea orezului se datorează cantității de amidon pe care o conține acest aliment. Deși este o componentă principală pentru dezvoltarea corectă a organismului, deoarece are grijă de flora intestinală a organismului, puțini știu că prea mult amidon face digestia mai lentă și îngreunează organismul. De obicei, în pungile de orez din comerț, este posibil să se regăsească și pudră de glucoză sau orez.
Excesul de amidon se îndepărtează prin spălarea orezului
Astfel, spălarea orezului înainte de a-l găti ajută la eliminarea excesului de amidon și face acest aliment mai ușor de digerat. De asemenea, după ce îl treci prin apă, bobul de orez se înmoaie și va avea o textură mai bună, după ce se fierbe.
În caz contrar, dacă stratul de amidon nu este îndepărtat, atunci când intră în contact cu apa, se va transforma în gluten, boabele se vor lipi, iar terciul va fi omogen.
Cu toate că orezul se spală sub jet de apă înainte de a-l fierbe, nu trebuie exagerat cu acest proces. Este de ajuns să se amestece ușor în el și să-i schimbați apa de două ori. După ce spălați orezul, apa nu va fi transparentă. Prima dată va fi albicioasă, abia a doua oară, veți ști că orezul este gata de gătit, pentru că apa va fi limpede și transparentă.
Orezul trebuie acoperit cu un capac când fierbe
Mulți bucătări susțin, de altfel, că pregătirea corectă a orezului este una dintre cele mai complexe sarcini din gastronomie. Deși treaba pare simplă, are trucurile ei.
Pentru a pregăti orezul, cel mai bine este să folosești o cană de cereală la două căni de apă. Chiar și așa, există diferite tipuri de orez: spre exemplu, orezul integral are nevoie de mai multă apă pentru gătit. Trebuie să ții cont însă că cu cât ai mai multă apă, cu atât boabele se vor hidrata și, prin urmare, mai moi.
Deși bunicile credeau, spre exemplu, că bulionul este baza unui orez bun, el nu este deloc esențial. Prin urmare, trebuie doar să asezonezi apa în care boabele de orez fierb. Totodată, orezul trebuie acoperit cu un capac.
Se fierbe mai bine cu capacul pus
Aici ar trebui să acorzi o atenție deosebită, deoarece, atunci când acoperi orezul, umiditatea va fi cel mai bun aliat al tău pentru a finaliza gătitul. Trebuie doar să aștepți până când apa fierbe pentru a-l acoperi. De asemenea, un fapt foarte important este să pui focul la mic odată acoperit.
Acest lucru îi va permite să se gătească uniform și să nu se lipească de fundul oalei. O altă recomandare este ca, odată ce preparatul tău este aproape gata, să îl acoperi timp de cinci minute pentru a profita din plin de abur.