De ce se scrie inițiala tatălui în documente. Detaliul la care nu te-ai gândit niciodată
Toți oamenii când se nasc, mai ales dacă sunt într-o familie normală, sunt recunoscuți de tată. Dar, deși ar putea părea banal acest aspect, prenumele tatălui este extrem de important, indiferent de ce acte oficiale vorbim. De altfel, acest aspect este specificat clar în legislație, și anume Ordinul nr. 3844 din 24 mai 2016, și anume folosirea inițialei tatălui pe documentele oficiale. Dar, de ce? vă veți întreba. Asta încercăm să aflăm împreună, de ce se scrie inițiala tatălui în documente?
Care este scopul și de ce se scrie inițiala tatălui în documente?
De cele mai multe ori, fie că susținem un examen și primim o diplomă de absolvență, sau când ni se emite cartea de identitate, ni se cere numele ambilor părinți. Da, așa este, și conform legislației în vigoare, toți românii sunt obligați să facă asta. Dar, dacă vă întrebați „de ce se scrie inițiala tatălui în documente?”, răspunsul îl găsim tot în legislație.
În primul rând, conform articolului 15 din Codul Familiei, „Femeia care dă naștere un copil este mama acelui copil. Bărbatul cu care este conceput un copil este tatăl acelui copil. Se consideră că un copil a fost conceput de către bărbatul căsătorit cu mama copilului la data nașterii copilului, care și-a recunoscut paternitatea sau a cărui paternitate a fost stabilită de o instanță”.
În al doilea rând, așa cum spuneam, pe toate actele tale oficiale este obligatoriu să apară inițiala tatălui, indiferent dacă acesta are unul sau mai multe prenume. Cu alte cuvinte, vei regăsi doar inițiala prenumelui, nu și a numelui de familie, acesta fiind deja prezent în identitatea ta, ca urmare a ceea ce spuneam la început, recunoaștere copilului la naștere de către tată.
Acesta este detaliul la care nu te-ai gândit niciodată
Ceea ce încercăm să explicăm despre inițiala tatălui în documente, apare mult mai clar în Ordinul nr. 3844 din 24 mai 2016, și anume „În actele de studii numele titularului, precum și toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari de tipar, utilizându-se diacriticele. În toate actele de studii se înscriu cu majuscule toate inițialele prenumelor tatălui. Inițialele prenumelor mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut”.
Dacă te uiți pe una din diplomele de absolvență a unor studii, ai să găsești cu siguranță inițiala tatălui în document. Și s-ar putea să găsești două, dacă există cel puțin două prenume ale tatălui (exe: Ion Andrei, deci inițialele sunt I.A.). Acesta este detaliul la care nu te-ai gândit niciodată, și care va face diferența dintre două persoane care au același nume.
De exemplu există doi studenți, Andrei Constantin. în acest caz diferențierea se face exact prin inițiala tatălui, sau inițialele. Deci, vom avea, de exemplu, Andrei I (inițiala tatălui). Constantin și Andrei. N. C.(inițialele tatălui). Constantin. La final, pe diplomele celor doi vor apărea numele și inițiala tatălui înainte de prenumele acestora, deci Constantin. I. Andrei și Constantin N. C. Andrei.
Acum că ai aflat de ce se scrie inițiala tatălui în documente, lucrurile vor părea mult mai simple.