De ce se pune, de fapt, salcie la straja casei de Florii. De unde vine acest obicei?

de: Dana Cazacu
11 04. 2020

Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște. Se mai numesc și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.
Anul acesta, creștinii otrodocși sărbătoresc Floriile pe 12 aprilie. Această sărbătoare rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim. Totodată este și sărbătorea celor care poartă nume de flori.

De ce se pune salcie la straja casei de Florii, conform obiceiului

Pe lângă sărbătoarea creștină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, care a intrat călare pe un asin. A fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele:

“Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”

Semnificația ramurilor de salcie

Legat de asta au apărut și o serie de obiceiuri și tradiții care se respectă atât în mediul rural cât și în cel urban. Foarte multe dintre aceste tradiții sunt de origine păgână. Pentru că în România nu se găsesc ramuri de măslin și finic, de Florii acestea au fost înlocuite cu ramuri de salcie. Potrivit unei legende salcia, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu, pentru a trece Maica Domnului, că să o ajute să își continue drumul. Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei în semn de mulțumire.

Astăzi, creștinii duc crenguțe de salcie la biserică pentru ca preoții să le sfințească. Apoi le aduc acasă și le așează la icoane pentru a-i păzi pe toți cei de acasă de boli.

De ce se pune salcie la straja casei de Florii, conform obiceiului.

Alte tradiții de Florii

Unii creștini prind ramurile de salcie la uşa de la intrare, pentru ca aceasta să le protejeze locuinţa. Alții îşi încing mijlocul cu ele pentru că se crede că acestea alungă durerile.

În alte zone, fetele mari pun crenguțe de salcie sub pernă, înainte de culcare, pentru că, potrivit unei credințe astfel acestea se vor mărita în acel an și vor deveni mai frumoase. În alte zone se pun la pomii fructiferi și la vie ramuri de salcie, pentru ca să rodească mai mult, sau la stupii, pentru ca albinele să fie binecuvântate.Și cultivatorii de cânepă au o tradiție legată de salcie, aceștia rup ramuri cât mai lungi ca să crească cânepa mai înaltă.

Ce să faci și ce să nu faci de Florii

Pentru că de Florii este dezlegare la Pește, acesta nu trebuie să lipsească din mediul de sărbătoare.

Dacă te speli pe cap de Florii, conform tradiției, vei albi înainte de vreme. Poți folosi numai apă sfințită sau descântată pentru a te spăla, dacă este neapărat necesar.