De ce se numeşte oala minune aşa. Ce o face atât de specială, de fapt
Dacă îți dorești ca orice fel de mâncare prepari să se transforme într-un adevărat răsfăț culinar pentru tine, familie sau musafiri, trebuie să ții cont de câteva reguli importante. În primul rând, alegerea ingredientelor de cea mai bună calitate, apoi, instrumentele folosite. Vedeta bucătăriilor este, de ani buni, „oala minune”. Află de ce se numește așa și ce o face, de fapt, atât de specială.
Ce este oala minune
Timpul este foarte important în momentul în care începem să gătim. În funcție de felul de mâncare pe care îl preparăm, putem petrece ore întregi lângă aragaz, verificând constant dacă legumele sau carnea sunt fierte cum trebuie, însă lucrurile nu trebuie să fie atât de complicate, mai ales dacă alegem vasele potrivite.
Popularitatea lor a crescut în ultima vreme, tot mai multe gospodine cumpărându-și câte o oală sub presiune, adică un vas pentru gătit ce vine cu un capac special care se închide etanș și care nu permite eliberarea aburului format în interior.
Sub presiunea din interior, conținutul din oală fierbe, dar la o temperatură mult mai mare, ceea ce înseamnă că timpul de preparare scade mult, motiv pentru care a ajuns să fie numită „oala minune”. Când se folosesc vase „clasice”, acestea nu vor permite apei să fiarbă la o temperatură mai mare de 100 de grade Celsius, indiferent de intensitatea focului, în timp ce în oala sub presiune temperatura ajunge până la 120 de grade Celsius.
Cum scade consumul de energie
Oala sub presiune poate reduce timpul de gătire cu până la 70%. Iată câteva exemple:
- năutul este gata în 13 minute, în comparație cu o oră și jumătate, cat se fierbe într-un vas normal
- friptura fragedă are nevoie de doar 30 de minute, în loc de o oră și jumătate, poate chiar două
- cartofii se fierb în 10 minute, în timp ce într-un vas obișnuit au nevoie de 45 de minute
- legumele sunt fierte în aproximativ cinci minute.
În contextul scumpirilor ce ne afectează în ultimele luni, merită punctat că folosirea unui vas sub presiune ne ajută să facem și economie la energie. Un timp de gătire mai scurt înseamnă, în mod utomat, că vom folosi mai puțină căldură – se poate folosi flacăra mică la gătitul sub presiune, spre deosebire de flacăra medie sau mare folosită la gătitul tradiţional.
Dacă folosim oala sub presiune, putem reduce la jumătate energia consumată pentru gătit, echivalentul trecerii de la becuri tradiționale la cele economice.
Aceasta poate fi utlizată pentru prepararea legumelor, cărnii, fructelor, peştelui, cerealelor şi este renumită pentru cât de repede găteşte fasolea.