De ce se nasc mai multe fete decât băieți. Studiul care arată motivul la care nu te-ai gândi niciodată

de: Anca Lupescu
03 12. 2021

Potrivit unui nou studiu realizat pe baza a peste 6 milioane de nașteri în SUA și Suedia, modificările raportului dintre sexe la naștere – definit ca fiind procentajul de băieți la nou-născuți – sunt asociate cu prezența poluanților din aer și din apă, dar nu sunt asociate în mod previzibil cu anotimpurile sau cu vremea. Studiul, condus de Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, a fost publicat la 2 decembrie în revista PLOS Computational Biology.

Motivul pentru care se nasc mai multe fete decât băieți

Timp de ani de zile, oamenii au avut idei – unele de domeniul legendelor, iar altele susținute de mici seturi de date – despre ceea ce influențează raportul dintre numărul de băieți și cel al fetițelor, care fluctuează în timp.

La nivel biologic, raportul dintre sexe la naștere poate fi afectat de factori hormonali care termină în mod specific embrionii de sex feminin sau masculin în timpul sarcinii.

Studiile anterioare au sugerat că poluanții, schimbările meteorologice și stresul psihologic ar putea modifica acest raport dintre sexe la naștere (SRB), dar majoritatea studiilor s-au concentrat doar pe unul sau doi factori la un moment dat.

În noua lucrare, cercetătorii au analizat înregistrări din setul de date IBM Health MarketScan privind cererile de despăgubire pentru asigurări, referitoare la peste 3 milioane de nașteri în SUA în perioada 2003-2011, precum și înregistrări privind peste 3 milioane de nașteri din Registrul național suedez al pacienților, din 1983 până în 2013.

Informații suplimentare privind vremea și poluanții la momentul fiecărei nașteri au fost disponibile din alte baze de date naționale.

Potrivit noii analize, modificările dintre rapoarte nu au fost asociate cu anotimpurile, temperatura ambientală, ratele infracțiunilor violente, ratele șomajului sau timpii de navetă.

Cu toate acestea, s-a constatat că numeroși poluanți au fost asociați cu modificări ale SRB – unii crescând raportul dintre băieți, iar alții scăzându-l.

Acești poluanți au inclus bifenili policlorurați (PCB), fier, plumb, mercur, monoxid de carbon și aluminiu în aer, precum și crom și arsenic în apă.

Ce a descoperit studiul

Alți factori care s-au dovedit a avea o asociere cu SRB au inclus secetele extreme, ratele accidentelor mortale din trafic, autorizațiile industriale și unitățile vacante dintr-o zonă.

Atunci când cercetătorii au testat legăturile dintre două evenimente stresante din SUA și SRB în zonele apropiate, nu au găsit nicio asociere între uraganul Katrina și SRB local, dar au găsit o asociere semnificativă în cazul împușcăturilor de la Virginia Tech.

Studiul nu a putut determina dacă poluanții au cauzat sau nu schimbările observate în SRB.

„În mod ideal, fiecare asociere SRB-poluant ar putea fi acum urmată de lucrări experimentale folosind linii de celule umane pentru a diseca mecanismul care stă la baza acesteia”, spune Rzhetsky.

De asemenea, cercetătorii spun că rezultatele ar putea încuraja factorii de decizie politică să „decidă să facă pași în direcția reducerii poluării mediului”.