De ce se lipesc clătitele de tigaie. Ce greșeli majore faci, de fapt
Prima clătită este plictisitoare. Adesea, a doua și a treia sunt la fel ca prima: se lipesc, se rup, se ard. Atât o bucătăreasă începătoare, cât și o gazdă experimentată se pot confrunta cu o astfel de problemă, deoarece nu există un singur motiv pentru care clătitele se lipesc de tigaie. Există clătite perfecte, dacă știm unde greșim atunci când preparăm compoziția.
De ce clătitele se lipesc de tigaie?
În momentul în care ne apucăm de clătite, putem face o serie de greșeli majore. Aluatul are o consistență necorespunzătoare; clătitele au fost făcute conform rețetei cu proporții greșite ale ingredientelor; clătitele au fost făcute într-o tigaie nouă; tigaia nu s-a încălzit cum trebuie; nu există suficient ulei în tigaie. Cel mai adesea, problema apare atunci când aluatul este pregătit „la ochi”, având încredere în experiența ta. Nu mai trebuie să procedezi în acest mod, deoarece consecința este adesea cea mai neplăcută: clătitele se lipesc de tigaie.
Făină
Faina este unul dintre ingredientele clătitelor. Cantitatea și calitatea acesteia fac aluatul mai gros sau lichid. În același timp, prea multă cantitate îngroașă compoziția, iar clătitele din tigaie se pot arde și lipi de tigaie. În cazul în care compoziția este lichidă, clătitele ies prea subțiri și se pot rupe atunci când încerci să le întorci sau să le scoți din tigaie. De ce se întâmplă asta uneori, chiar dacă rețeta este urmată exact? Pentru că făina este diferită. Are un procent diferit de gluten, putând crea un amestec mai gros sau mai lichid.
Cum să o rezolvi? În primul caz, trebuie să adaugi un lichid, poate fi lapte sau apă, kefir sau apă minerală. Apoi toarnă făina și bate aluatul cu un tel, pentru a sparge cocoloașele de găină. În mod ideal, trebuie să obții o masă care este aproximativ între chefir și smântână ca densitate.
Apă minerală
Apa minerală este un alt ingredient necesar la prepararea compoziției pentru clătite. Dacă torni o cantitate prea mare, clătitele devin foarte elastice încât pur și simplu se rup atunci când vrei să le întorci în tigaie. Dacă „se umflă”, se adună în pliuri, cu siguranță ai pus prea multă apă minerală. Pentru a-i reduce concentrația, va trebui să crești cantitatea de făină.
Ouă
Lipsa lor afectează aspectul clătitelor, vor arăta palide. Ouăle leagă compoziția. Când vâscozitatea este suficientă, particulele de aluat se „lipesc” în timpul coacerii, fiind ușor de luat din tigaie.
Zahăr
După cum știi, zahărul începe să se caramelizeze la temperaturi ridicate. Cu cât concentrația sa este mai mare în aluat, cu atât clătitel se vor lipi în timpul prăjirii. Prin urmare, pune un vârf de zahăr sau deloc.
Ulei
Dacă acest ingredient lipsește în rețeta de clătite, există un risc ridicat ca acestea să se lipească de tigaie, deoarece uleiul creează un strat natural între stratul de aluat și metal, eliminând contactul lor direct. În timpul gătitului, tigaia trebuie, de asemenea, unsă cu ulei. Cel puțin prima clătită. Unge nu doar fundul tigăii, ci și suprafețele laterale, deoarece aluatul este turnat adesea și pe ele.