29 apr. 2022 | 15:55

De ce se înnegrește zacusca în borcan. Ce greșeală ai comis

Utile
De ce se înnegrește zacusca în borcan. Ce greșeală ai comis
De ce se înnegrește zacusca în borcan

De ce se înnegrește zacusca în borcan. Dacă ai pregătit astă-toamnă borcane cu gem sau cu zacuscă, ar fi bine să le verifici. Iar asta pentru că uneori se poate întâmpla ca acestea să capete o pojghiță uscată și închisă la culoare pe deasupra. Iată de ce se întâmplă asta și cum poți să previi situația.

De ce se înnegrește zacusca în borcan

Trebuie să verifici cu atenție borcanele cu zacuscă sau gem, pe care le-ai pregătit de la toamnă. Umplutura din borcanele de zacuscă se usucă deoarece oxidează. Atunci când ai pregătit gemul din borcane, probabil că ai lăsat prea mult spațiu sub capac, iar oxigenul a oxidat conținutul și partea de deasupra, uscându-se puțin. Asta se întâmplă mai ales la borcanele cu gem de gutui sau de prune, cu mai puțin sirop de zahăr.

Trebuie să știi însă că acea partea înnegrită nu reprezintă niciun pericol pentru consum. Deși zacusca este înnegrită, gustul ei nu se schimbă, doar că poate fi neplăcută din punct de vedere vizual.

De asemenea, un alt motiv pentru care se înnegrește gemul din borcane este că nu a avut suficient lichid ori sirop și începe să se usuce sau poate că nu ai sterilizat sau mi ai fiert suficient borcanele, enzimele continuându-și procesul de oxidare.

Cum poți preveni oxidarea

De regulă, partea partea uscată și înnegrită se dă la o parte, iar restul conținutului se poate consuma fără probleme. Riscurile apar însă în momentul în care vezi mucegai negru sau alb sub capac. În acest caz, nu mai este vorba numai de oxidare, ci de alterarea conținutului, motiv pentru care se recomandă să îl arunci.

Poți preveni însă oxidarea data viitoare când mai pregătești borcane cu gem sau cu zacuscă. Pentru a face asta, trebuie să ai grijă să nu mai lași mult spațiu între alimente și capac.

Trebuie să încerci să umpli borcanul până la filet, după care să pui un strat de ulei la zacuscă ori mai mult sirop de zahăr în borcanele cu dulceață. În plus, mai trebuie să ai în vedere și faptul că, oricât de bine ai strânge capacele, se recomandă să fierbi borcanele într-o oală încăpătoare vreme de 25-30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot.

Zacusca este unul dintre cele mai iubite preparate de români, așa că sfaturile de mai sus pot fi utile, în cazul în care îți dorești să obții borcane de zacuscă care să se păstreze în stare bună pentru cât mai mult timp.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro