De ce se aprinde candela în casă, de fapt. Ce înseamnă dacă se stinge fără motiv, e important să știi

de: Stan Nicu
09 07. 2023

Simbolistica lumânărilor este la fel de profundă și diversă ca și oamenii care le folosesc. De asemenea, mulți oameni obișnuiesc să țină candele aprinse în casă. De ce se aprinde candela în casă, de fapt. Ce înseamnă dacă se stinge fără motiv, e important să știi.

Unde se aprinde candela în casă. Ce beneficii vei avea

Lumânările sunt niște obiecte fascinante. Se aprind la mort, dar și la botez, la nuntă, se aprind pentru cei duși de pe această lume, dar se aprind și pentru vii, în timp ce alții, le aprind în casă pentru relaxare.

Astfel, nu este de mirare că lumânările pot fi întâlnite în mai toate religiile.

Lumănările au apărut la sute de ani după creștinism

Chiar dacă lumânările au apărut cu sute de ani după creștinism, acestea sunt folosite în mai toate ceremoniile religioase.

În secolul al II-lea, un creștin a scris că religia folosește lumânări „nu doar pentru a risipi întunericul nopții, ci și pentru a-l reprezenta pe Hristos, Lumina necreată și eternă”.

Lumânările sunt folosite într-o gamă largă de contexte. Comemorează sfinți individuali sau evenimente biblice, sau pot fi folosite ca semne de bucurie religioasă.

Pe de altă parte, candelele sunt adesea folosite ca parte a ritualurilor de rugăciune sau pentru a-l preacinsti pe Dumnezeu.

Obiceiul aprinderii candelei pomenit în Vechiul Testament

Creștinii aprind lumânări în semn de rugăciune, aprinderea unei lumânări pentru o persoană anume semnificând pomenirea lui în fața lui Dumnezeu, fie că acea persoană este vie sau decedată.

De asemenea, obiceiul de a aprinde lumânări este întâlnit în bisericile, comunitățile și familiile catolice și ortodoxe. Obiceiul își are originea în vremurile Vechiului Testament, când o lampă cu ulei era aprinsă pentru a „susține o flacără perpetuă”.

De asemenea, în Noul Testament se precizează caracterul sacru al acestei lumini în Scrisoarea lui Pavel către Evrei. ”Se pregătea un prim cort cu suportul pentru lampă, masa și pâinea de prezență; acesta se numește Locul Sfânt”. Din bătrâni se spune că dacă candela se stige fără motiv atunci ceva groaznic are urma să se întâmple.

Iisus Hirstos este Lumina

În tradiția catolică actuală, lumina candelei are un statut tocmai distinct, pentru că îl simbolizează pe Hristos care a spus: ”Eu sunt Lumina lumii; cel ce mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumină și viață”, arată cronica din (Ioan 8:12).

Candelele sunt aprinse în fața unei icoane cu chipul lui Iisus Hristos, pe peretele dinspre Est, demonstrând devotamentul și reverența omului față El.

Se crede că lumina candelei protejează locuinţa şi o purifică, duhurile rele ocolind locuințele unde există așa ceva. În plus, candela aprinsă aminteşte de pilda celor 10 fecioare, care îl aşteptau pe Mântuitor cu candelele aprinse. Jumătate dintre ele nu au avut suficient ulei şi s-au dus să cumpere și au ratat astfel venirea lui Iisus Hristos.