Cartofii sunt preferați de toți românii. Aceștia sunt puțin mai ieftini decât alte legume, sunt perfecți în diverse combinații și se fac rapid. Cele mai multe gospodine îi fac prăjiți sau la cuptor. Chiar dacă pare foarte simplu, procesul are nevoie de câteva trucuri pentru ca preparatul să fie unul de nota zece. Specialiștii spun că este cel mai bine să îi zgârii cu o furculiță înainte să îi pui în tavă. Chefii de top fac asta mereu în restaurante. Care este motivul pentru care trebuie să procedezi astfel?
Cartofii sunt prezenți în toate gospodăriile, iar românii îi consumă de cel puțin două ori pe săptămână. Majoritatea gospodinelor îi prepară prăjiți sau la cuptor. Deși nu pare deloc greu, multe dintre doamne greșesc atunci când vine vorba despre cartofii făcuți la cuptor pentru că nu știu câteva trucuri care să le dea o textură crocantă, iar în mijloc să rămână moi.
Garniturile de cartofi stau la baza multor preparate de sezon. Aceste legume se regăsesc în diverse rețete coapte, fierte, prăjte, sub formă de supă sau piure. Cei mai mulți preferă însă cartofii prăjiți sau la cuptor. Gustul crocant de la exterior și interiorul moale este cu siguranță pe placul tuturor pofticioșilor din familie.
Problema este că niciodată nu ies toți făcuți așa cum dorești. Asta necesită multă pricepere, experiență și puțină atenție la trucurile bucătarilor profesioniști. Unele gospodine s-au plâns de-a lungul timpului că nu toți au fost făcuți sau că alții s-au ars în timpul procesului. Metoda simplă și rapidă pe care o prezentăm astăzi îți garantează succesul.
Înainte de a ajunge la pasul secret trebuie să cureți cartofii de coajă și să îi speli bine, mai apoi să îi tai pe jumătate sau în patru, în funcție de mărimea lor. O regulă esențială este că ei trebuie să fie egali pentru a se coace în același timp. Aceasta trebuie respectată și dacă alegi să îi faci prăjiți sau fierți.
Zgârie fiecare bucată cu furculița pentru ca toate bucățile să se rumenească așa cum trebuie. De asemenea, este indicat să dai cartofii cu condimente precum: boia iute, boia dulce, sare, piper sau rozmarin. Poți alege ingredientele care sunt pe placul invitaților tăi. Experții sugerează și să îi lași cel puțin 5-7 minute să se odihnească după ce i-ai scos din cuptor. Poftă bună!