De ce să pui zeama de lămâie într-un preparat prea sărat. Trucul ştiut doar de bucătării celebri
Bucătarii profesioniști au multe trucuri în bagajul lor de cunoștințe. Specialiștii știu cum să gătească perfect multe preparate, dar și cum să salveze anumite rețete atunci când greșesc unele detalii. Cu siguranță și experții în domeniu mai fac greșeli, dar știu foarte bine cum să iasă la suprafață în anumite situații. Care este motivul pentru care aceștia pun zeamă de lămâie într-un preparat prea sărat? Cu ce ajută sucul?
Truc pentru gospodine: pune zeamă de lămâie într-un preparat prea sărat
Cu siguranță și bucătarii profesioniști mai greșesc, dar ei știu întotdeauna cum să salveze situația. Se întâmplă ca gospodinele să facă un preparat nereușit din grabă.
Nu trebuie să te mai temi că ai scăpat prea multă sare în mâncare și trebuie să o arunci sau să mai pui peste ea extrem de mult sos sau stoc de legume/pui/vită.
Experții în domeniu știu că un strop de zeamă de lămâie sau puțin oțet scoate sarea. Mai exact, acidul taie din intensitatea condimentului preferat de toată lumea în bucate.
În cazul în care ai vărsat prea multă sare în ciorbă sau tocăniță sau s-a întâmplat să nu guști după preparatul și să iasă așa, poți să îi repari aroma cu puțină zeamă de lămâie. Dacă nu ai lămâie la îndemână, folosește un cartof. El va avea același efect asupra rețetelor tale.
Cum să dregi gustul mâncării?
Diluează cu apă: adaugă puțină apă rece peste sosul sau ciorba pe care o faci după ce ai pus prea multă sare. Poți începe cu un sfert de cană, iar mai apoi să adaugi treptat pe măsură ce simți că nu mai este sărat.
Pune alte condimente: zahărul, mierea sau un amestec de condimente puternice proaspăt măcinate pot face minuni dacă ai adăugat prea multă sare. Poți să toci ceapă sau usturoi și să le alături celorlalte ingrediente.
Spală ingredientele: poți spăla legumele sau carnea și să le pui înapoi în mâncare pentru a scăpa de gustul foarte sărat. Această metodă este folosită în special dacă ai condimentat ingredientele pe un tocător și încă nu ai apucat să le pui în oală la gătit.
Adaugă avocado: poți completa aromele cu orice alt ingredient gras precum: avocado, smântână, lapte de cocos sau ricotta. Ingredientele cremoase schimbă percepția asupra gustului și face ca aromele să pară mai blânde. Metoda este folosită în special în bucătăria indiană unde majoritatea preparatelor au sosuri dense și cu o textură grasă. Poți să adaugi în plus ardei iute sau piper.