De ce să pui pietre în pomi. E trucul folosit de bunicii noştri de zeci de ani de zile

de: Sabina Anastasia
07 04. 2023

Copacii joacă un rol important în curte, oferind greutate estetică peisajului. Știi cum trebuie să-i îngrijești pentru a se dezvolta sănătos? Playtech Știri îți explică în rândurile de mai jos de ce să pui pietre în pomi. E un truc folosit de câteva decenii de bunicii noștri. Puțini îi cunosc însă utilitatea.

Cum îngrijești copacii

Arborii adaugă întotdeauna un plus de frumusețe curților noastre. Trebuie să avem grijă unde îi plantăm însă, fiindcă odată ajunși la maturitate, rădăcinile și ramurile lor se extind, iar zona din jur riscă să devină sterilă, dat fiind faptul că absorb rapid toată apa și blochează razele directe ale soarelui. Puține plante pot prospera astfel.

Poate că e greu de crezut, însă copacii pot fi sensibili la orice deteriorare a rădăcinilor și scoarței. Unii, precum fagii, cireșii, prunii și arțarii, au rădăcini puțin adânci abia sub suprafața solului în care se dezvoltă, astfel încât răspund slab când rădăcinile sunt deranjate. Dar nu despre acest lucru vom vorbi în articolul de astăzi.

Pe vremuri, bunicii noștri foloseau unele trucuri speciale pentru a îngriji copacii. În prezent, multe dintre ele nu se mai aplică, în ciuda faptului că au utilitate foarte mare. Ai observat vreodată pomi cu pietre printre ramuri? Este foarte posibil să fi văzut o oală pusă într-un copac din curte, în Maramureș.

Fetele din Maramureș pun oale în copaci când li se apropie vremea măritișului și vor să se căsătorească. În funcție de zestrea pe care o au, amplasează mai multe sau mai puține. Acest obicei însă, nu are de-a face cu pietrele din pomi, care pot fi întâlnite oriunde, nu doar în regiunea amintită.

De ce să pui pietre în pomi

Dacă ai văzut vreodată pietre amplasate în coronamentul pomilor, trebuie să știi că este vorba despre o practică pe care bunicii noștri, în urmă cu mai multe decenii, o puneau în aplicare. Astăzi, nu mai este folosită. Totuși, dacă grădinăritul te pasionează, vei fi foarte mulțumit să știi despre ea. Pe cât e de simplă, pe atât de eficientă!

Pe timpuri, nu existau motocoase pentru a tăia firele de iarbă. Când cineva se plimba într-o regiune și dădea peste o piatră, printre firele de iarbă, o lua și o punea în cel mai apropiat pom. Specialiștii în grădinărit au observat că, în următorul an, raportat la momentul cu pricina, pomii cu pietre printre ramuri erau cel mai bine dezvoltați.

Există o explicație foarte logică pentru acest fenomen. Rocile sau pietrele pot să fie acide, adică cu pH acid, și bazice, adică cele care se găsesc la altitudini mai joase. Astfel de elemente din natură prezintă în compoziția lor numeroase minerale solubille, printre care se numărăcalcarul, magneziul, potasiul etc.

Odată puse printre ramurile pomilor, asupra pietrelor acționează ploaia. Precipitațiile fac ca mineralele din roci să se spele și să curgă pe pom, acționând precum un îngrășământ protector pentru acesta. Bineînțeles, această tehnică nu poate înlocui produsele de hrănire a solului, însă într-o anumită măsură contribuie la fructificarea pomilor.