De ce să pui frunze de vişin în murături. Secretul pe care doar gospodinele isteţe îl ştiu
Fie că te pricepi la murături sau abia ai descoperit cum se pun și vrei să ai castraveți murați pentru iarnă, există câteva trucuri care te vor ajuta pentru orice fel de legume vrei să murezi. Castraveții sunt cei mai populari, însă poți pune gogoșari, gogonele sau conopidă la murat.
Cum trebuie să pui murăturile
S-ar putea ca bunica ta să fi pus niște frunze de cireș sau de strugure în butoaie împreună cu castraveții ei, ceea ce este un mod natural de a încuraja procesul de conservare, deoarece aceste frunze au taninuri în ele.
Adaugă frunze de vișin în murături pentru a păstra textura crocantă și pentru a da o aromă deosebită murăturilor, în special castraveților.
Poți adăuga și frunze de alun în murături. Un sfat foarte important este să nu uiți de crenguțele de mărar și de boabele de piper, esențiale pentru aromă.
Rețetă de castraveți murați
- 1 litru de apă
- 4 linguri de sare mare pentru murături
- 1 kilogram de castraveți
- 4-5 căței de usturoi curățați de coajă
- Condimente de casă pentru murături
- 2 linguri de boabe de piper negru
- 2 linguri de semințe de muștar
- 2 linguri de semințe de coriandru
- 2 linguri de semințe de mărar
- 2 linguri de boabe de condimente
- 1 lingură de fulgi de piper roșu zdrobit
- 10-12 frunze de dafin, mărunțite
- 5 frunze de vișin
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, se combină apa și sarea. Se aduce la fierbere și se încălzește până când sarea este complet dizolvată. Dă deoparte și lasă saramura să se răcească complet înainte de a o folosi.
Spală un borcan de un sfert de litru cu gura largă și lasă-l să se usuce.
Spală bine castraveții. Pune-i în borcanul curat, împreună cu cățeii de usturoi și condimentele pentru murături. Toarnăi saramura răcită peste castraveți. Bate ușor borcanul pe tejghea pentru a așeza castraveții și pentru a elimina eventualele bule de aer.
Pune un pătrat mic de pânză sau un prosop curat peste borcan și fixează-l cu un elastic. Așează borcanul pe o farfurie mică sau pe o farfurioară și ține-l într-un colț al bucătăriei care este răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.
Verifică borcanul în fiecare zi pentru a te asigura că castraveții rămân scufundați în saramură. După o săptămână, scoate un castravete și gustă. Dacă îți place nivelul de acreală pe care l-a atins castravetele, scoate pânza, pune un capac pe borcanul mare și mută-l la frigider.
Dacă vrei să se acrească în continuare în continuare, lasă-l să mai stea câteva zile. Murăturile își pot continua procesul de fermentare timp de până la trei săptămâni.
Vor rezista până la un an în frigider.