De ce să pui câteva boabe de orez în butoiul cu varză. Trucul gospodinelor experte în murături

de: Ana Chivu
21 08. 2022

Majoritatea gospodinelor pregătesc în această perioadă proviziile pentru sezonul rece. Mai exact, ele se ocupă de zacuscă de legume,  zacuscă de pește, vinete simple la borcan, tocană de legume și nelipsitele murături. Cel mai pricepute nu au deloc emoții când vine vorba despre această activitate. Mai mult decât atât, ele chiar au câteva trucuri pe care rar le împărtășesc prietenilor. Care este motivul pentru care este nevoie să pui câteva boabe de orez în butoiul cu varză?

Truc pentru varză murată: pune câteva boabe de orez în butoi

Pentru mulți perioada aceasta reprezintă un plus de relaxare în ultimele zile de vară, dar pentru gospodine înseamnă multă muncă și atenție la detalii. Cei mai mulți români obișnuiesc și acum să își țină provizii și să aibă cămara plină, mai ales pe timpul iernii. Tradiția arată că cei gospodari și harnici au parte de cele mai bune bucate și în sezonul rece.

Multe dintre doamne prepară în special: vinete la borcan, zacuscă de legume, zacuscă de pește, tocană de legume și murături. Deși pare foarte simplu să pui la fermentat legumele, nu este deloc așa. Trebuie să știi foarte bine gramajele și să ai câteva trucuri în cartea de rețete.

,,La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta împărtășită de Vasile Elena pe grupul Idei practice pentru casă, grădină sau viața de zi cu zi.

La ce ajută hreanul?

O altă gospodină susține că în butoiul cu varză adaugă hrean pentru ca leguma să nu prindă mucegai.

,,Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, a spus și Angela Achim.

,,Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice”

Un alt internaut a susținut că boabele de orez sunt cele care ajută la murarea legumelor. Mai exact, pe boabe există bacterii lactice care ajută în acest proces. Bacteriile sunt foarte bune și au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative.

,,Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a spus urmăritorul.