De ce să nu te duci niciodată cu euro în Bulgaria în vacanţă. Unde trebuie să îţi schimbi banii

De ce să nu te duci niciodată cu euro în Bulgaria în vacanţă. Unde trebuie să îţi schimbi banii
De ce să nu te duci niciodată cu euro în Bulgaria în vacanţă. Unde trebuie să îţi schimbi banii

Mulți români aleg să meargă în vacanță în Bulgaria, mai ales în sejururi all inclusive.

De ce să nu te duci niciodată cu euro în Bulgaria în vacanţă

Deși este o idee bună, trebuie să fii atent la câteva chestiuni care să nu îți facă viața mai grea. E bine să te informezi din timp și să mergi pregătit, ca să ai o experiență cât mai liniștită și relaxantă.

Pentru început, trebuie să știi că în Bulgaria nu se poate plăti cu euro. Cel mai bine este să iei cu tine și bani cash, pe lâng cei de pe card, dar și să știi care este paritatea leu-leva.

Moneda oficială a Bulgariei este leva și în prezent se poate plăti doar cu această monedă, deși poți găsi prețurile exprimate în euro, pentru a le veni în ajutor turiștilor.

O leva este echivalentul a 0,50 de euro sau a 2, 5 lei. Prețurile din Bulgaria sunt asemănătoare cu cele din România privind mâncarea și utilitățile.

În privința prețurilor din stațiunile turistice, în Bulgaria vei fi surprins să afli că o masă la restaurant costă cu până la 30% mai puțin decât pe litoralul românesc.

Pentru o masă de două persoane vei plăti în Varna aproximativ 100 de lei. Nu poți plăti decât cu leva, iar unele locații s-ar putea să nu aibă decât plata opțiunii cash, așa că ar fi bine să îți schimbi și niște bani.

Unde trebuie să îţi schimbi banii

Dacă alegi să plătești cu cardul, acolo unde se poate, trebuie să știi că se va face schimbul valutar de două ori. Schimbul între moneda tranzacției și moneda de referință a procesatorului de plăți. Adică, dacă ai un card Mastercard, banii sunt schimbați întâi în euro, apoi în leva, în timp ce pentru un card Visa vor fi schimbați în dolari, urmând ca apoi să fie schimbați în leva.

Ca să îți cumperi leva, cel mai probabil va trebui să îți faci o programare. Verifică întâi cel mai bun curs apoi sună și spune-le de câți leva vei avea nevoie.

Altfel, poți să schimbi bani imediat ce ai trecut granița în Bulgaria sau chiar în stațiunea unde vei sta, deși nu este cea mai bună opțiune, pentru că schimbul valutar nu este cel mai avantajos.

Încearcă să faci schimbul la o bancă sau la o casă de schimb valutar care nu percepe comision.