De ce să nu pui vinetele în frigider. Greșeala mare făcută de toate româncele

de: Anca Lupescu
14 08. 2022

Poți să prelungești durata de viață a vinetelor, astfel încât să le poți folosi mult timp după ce le-ai cumpărat. Știai că nu trebuie să pui niciodată vinetele în frigider? Acesta este un truc pentru ca aceste legume să fie proaspete cât mai mult timp.

Nu pune niciodată vinetele în frigider

Vinetele nu se păstrează în frigider. Iată cum le poți depozita astfel încât să le ții proaspete cât mai mult timp.

Poți depozita vinetele întregi la temperatura camerei. Pune vinetele într-o pungă de hârtie sau într-un bol ventilat. Nu este nevoie să închizi ermetic punga sau să acoperi bolul dacă vinetele sunt tăiate- vinetele au nevoie de flux de aer pentru a rămâne proaspete. 

Păstrează vinetele departe de lumina directă a soarelui și ține-le într-o cameră răcoroasă. Spațiile cu temperaturi scăzute sunt condiții ideale. Vinetele vor rămâne proaspete timp de patru zile.

Dacă vrei să le păstrezi în frigider, ai grijă să le pui în sertarul pentru legume. Și aici există un truc. Poți păstra vinetele în sertarul frigorific până la o săptămână.

 Înfășoară ușor vinetele în prosoape de hârtie pentru a le proteja de umiditate, apoi pune-le într-o pungă de plastic nesigilată. Le poți ține doar 3 zile în frigider.

Circulația adecvată a aerului și separarea de producătorii de etilenă vor menține vinetele proaspete timp de șapte zile în frigider. 

Pentru a păstra vinetele prăjite sau alte preparate gătite din vinete, pune mâncarea într-un recipient etanș, sigilează-l și păstrează-l pe raftul frigiderului înainte de a-l reîncălzi și servi. 

Resturile se vor păstra până la cinci zile.

În congelator

Vinetele congelate se vor păstra cel mai mult timp. Mai întâi, spală ușor vinetele cu apă rece, apoi îndepărtează pielea cu ajutorul unui curățător de legume. Așează vinetele pe lungime pe o planșetă de tăiat și taie-le în discuri rotunde subțiri, cu o grosime de aproximativ o treime de centimetru. 

Pune la fiert o oală cu apă și adaugă câțiva stropi de suc de lămâie pentru a ajuta vinetele să-și păstreze culoarea. 

Scufundă complet vinetele în apa clocotită și fierbe-le timp de patru minute. Scurge apa și pune feliile de vinete în baie de gheață timp de cinci minute. Scurge apa și usucă feliile de vinete și depozitează-le într-o pungă de congelator bine închisă.

Dacă vinetele au pe ele picături de apă, usucă-le cu un prosop de hârtie înainte de a le depozita. Clătește-le ușor doar cu puțin timp înainte de a le folosi; în caz contrar, excesul de umezeală poate cauza deteriorarea.

Cum să le ții proaspete mai mult timp

Pentru a prelungi durata de depozitare a vinetelor, ia în considerare următoarele sfaturi:

Alege vinete proaspăte. Achiziționarea unor vinete bune de la magazinul alimentar sau de la piață este esențială. Alege vinete cu o culoare vânătă închisă; evită orice vinete cu decolorare. Vinetele trebuie să se simtă robuste și să aibă o piele netedă și strălucitoare. Petele moi sunt un semn de putregai.

Păstrează vinetele departe de alte produse. În frigider sau pe tejghea, ar trebui să ții vinetele departe de producătorii de etilenă, cum ar fi merele, pepenii și bananele. Etilena emisă poate grăbi procesul de coacere (și de putrefacție) a vinetelor și poate duce la o legumă moale și nedorită.

Pune suc de lămâie pe vinete. Dacă ți-au rămas felii de vinete, le poți păstra pentru a le folosi mai târziu. 

Pune feliile tăiate într-un recipient și pulverizează puțin suc de lămâie peste felii. 

Aruncă ușor vinetele astfel încât sucul de lămâie să atingă toate bucățile. Acidul citric ajută la păstrarea prospețimii legumelor tăiate.  Apoi, sigilează bine recipientul.