De ce să nu mai usuci hainele în afara casei. Este o mare greșeală

de: Sabina Anastasia
31 01. 2023

Probabil și tu încerci să faci economie la energie, astfel încât ai renunțat să mai folosești mașina de uscat rufe. Mulți obișnuiesc să lase articolele proaspăt spălate în aer liber, o tehnică nu tocmai recomandată de către specialiști. Află în rândurile de mai jos de ce să nu mai usuci hainele în afara casei. De ce poate deveni acest obicei o problemă.

Cum obișnuiești să usuci hainele ude?

Una dintre recomandările vehiculate în spațiul public pentru reducerea facturilor la energie presupune renunțarea la utilizarea mașinii de uscat rufe. Unele gospodine obișnuiesc să lase hainele ude la vânturat afară, pe balcon sau pe sârmă. Este o modalitate prin care, într-adevăr, poți economisi bani.

Uscatul rufelor afară presupune anumite avantaje. Dincolo de problema economisirii veniturilor, scapi și de îngrijorările privind micșorarea hainelor ude. Temperaturile ridicate de la mașina de uscat rufe afectează, de multe ori, articolele vestimentare. Acestea își pierd, în cele din urmă, forma.

Razele ultraviolete ale soarelui ajută la menținerea culorilor autentice ale hainelor. Vorbim strict despre articolele albe, fiindcă, în cazul celor închise la culoare, lucrurile stau diferit. Lumina soarelui poate provoca decolorarea hainelor negre sau a celor în nuanțe închise. În scurt timp, pot deveni terne.

Există, însă, un alt motiv – mult mai serios – pentru care specialiștii nu recomandă gospodinelor să lase rufele ude la uscat în afara locuinței. Te-ai gândit vreodată că un astfel de obicei poate să dea naștere afecțiunilor de sănătate? Nu, nu este o glumă. Iată de ce ar trebui să lași hainele să se usuce în casă, de fapt.

De ce să nu mai usuci hainele în afara casei

Dacă lași articolele ude la uscat afară, riști ca acestea să capete un miros neplăcut. Bineînțeles, acest lucru depinde și de zona în care locuiești. Dacă locuiești în mediul rural, s-ar putea ca hainele tale să capete rapid miros de animale. Nici dacă locuiești în mediul urban, nu ești scutit de astfel de situații, fiindcă traficul intens și fabricile își pot spune cuvântul.

Principalul motiv pentru care nu se recomandă uscarea rufelor în afara casei, însă, are legătură cu starea ta de sănătate. Uscarea hainelor pe sârmă poate să atragă sporii de mucegai, fără să îți dai seama. Acești alergeni pot fi foarte supărători. De cele mai multe ori, sistemul imunitar este compromis, în astfel de circumstanțe.

Specialiștii nu recomandă uscarea rufelor afară, dacă persoanele care poartă hainele suferă de astm sau dacă sunt alergice. Potrivit acestora, cel mai bine este să lași hainele la uscat în casă. Pentru a nu te îngrijora cu privire la nivelul de umiditate ce se acumulează într-o încăpere, poți folosi un dezumidificator.