De ce să nu mai pui miere în ceaiul fierbinte. E o mare greșeală
În sezonul rece, mai ales în perioadele în care gripa și răceala fac ravagii, ceaiul este una dintre cele mai simple și plăcute moduri de a ameliora o parte din simptomele de boală. Din dorința de a-l transforma într-o „bombă de vitamine”, este îmbunătățit, de cele mai multe ori, cu miere și zeamă de lămâie. Un obicei greșit, chiar periculos, avertizează unii. Află de ce să nu mai pui niciodată miere în ceaiul fierbinte.
De ce nu ar trebui să mai pui miere în ceaiul fierbinte
Mierea nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Este bogată în substanțe nutritive, fiind considerată un înlocuitor ideal pentru zahăr. Poate fi folosită ca îndulcitor în prepararea prăjiturilor, în ceai, chiar și în cafea.
Trebuie știut însă că toate beneficiile pe care le aduce organismului uman sunt anulate dacă nu este consumată corespunzător.
Specialiștii au explicat că în momentul în care ajunge la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, mierea eliberează o substanță toxică denumită hidroximetilfurfurol (HMF) – un compus ce se obține prin deshidratarea zaharurilor. În momentul în care este absorbit în organism, HMF devine toxic.
Zahărul caramelizat are în compoziție o concentrație de hidroximetilfurfurol de câteva mii de ori mai mare decât mierea încălzită la peste 40 de grade Celsius. HMF este eliberat și în timpul preparării termice a gemurilor, când se prăjește cafeaua, când se lasă fructele la uscat, chiar și când se prăjește pâinea.
Revenind la miere, aceasta își pierde proprietățile benefice în momentul în care este pusă în băuturi fierbinți – cafea, ceai sau lapte -, enzimele din structura sa fiind distruse. Dacă este încălzită la 70 de grade, va începe să își piardă și gustul specific.
Dacă nu vrei să renunți la aceste combinații, nu trebuie decât să ai grijă ca în momentul în care adaugi mierea, lichidul să aibă o temperatură potrivită, adică mai mică de 40 de grade Celsius.
Naturală sau contrafăcută?
Consumată în stare crudă, proaspătă, mierea are efecte antifungice și antibacteriene. Este bogată în vitamine – fiind o sursă importantă a celor din complexul B -, aminoacizi, acizi organici, minerale, dar şi enzime provenite de la albine, dar doar dacă este naturală.
Un test ce durează doar zece secunde te poate ajuta să deosebești mierea este sau nu autentică. Pentru a-l face, ai nevoie doar de un șervețel și o brichetă. Rulează servețelul în formă de con, toarnă în interior o linguriță de miere și aprinde vârful cu bricheta. Dacă zona cu miere arde cu ușurință, înseamnă că este autentică. Dacă șervețelul nu arde, ai un produs contrafăcut.