De ce să nu mai pui leuștean în ciorbă de acum înainte. Mulți procedează greșit 

de: Sabina Anastasia
31 08. 2022

Leușteanul este una dintre ierburile cel mai des folosite în bucătării, în special la prepararea supelor. Însă nu este considerat întotdeauna a fi un ingredient potrivit pentru toată lumea. În unele situații, se recomandă să nu se mănânce leuștean dacă consumatorul prezintă anumite afecțiuni de sănătate. Află în rândurile următoare de ce să nu mai pui leuștean în ciorbă. 

De ce să nu mai pui leuștean în ciorbă

Persoanele care suferă de boli inflamatorii ale rinichilor, de afecțiuni renale sau de afecțiuni ale funcției cardiace nu ar trebui să consume leuștean. Nici persoanelor însărcinate nu le este recomandat să mănânce frunze de leuștean în ciorbe sau în alte feluri de mâncare, din cauza efectului lor de inducere a menstruației.

Nu există cercetări clinice care să indice efectele leușteanului asupra copiilor sau adolescenților. Din acest motiv, specialiștii din sănătate recomandă minorilor care suferă de anumite afecțiuni să evite să mănânce leuștean, din motive de precauție.

Leușteanul poate să aibă efecte secundare, mai ales în cazul persoanelor care au anumite boli și le ignoră. Dermatita, de exemplu, poate fi un efect secundar al leușteanului, aceasta fiind rezultatul unui compus care provoacă fotosensibilitate.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că responsabil de producerea fotosensibilității este compusul furocumarine din leuștean. Oamenii de știință au sugerat, de asemenea, persoanelor care consumă astfel de ierburi, să evite expunerea la razele UV. Până la a ajunge la o concluzie concludentă însă, este nevoie de efectuarea mai multor studii.

Ce au descoperit cercetătorii

Nu există date disponibile despre nivelul concret de toxicitate al leușteanului, în cazul persoanelor cu afecțiuni renalesau cardiace. Cu toate acestea, proprietățile acestui ingredient oferă o perspectivă largă asupra potențialelor riscuri în cazul unui consum ridicat. Mâncarea preparată cu mult leuștean poate declanșa, în cazul persoanelor bolnave, iritații la nivelul pielii, potrivit specialiștilor de la VeryWellHealth.

Pe de altă parte, știm că leușteanul a fost folosit, de-a lungul timpului, în medicina tradițională. Această plantă a fost utilizată, în mod special, pentru a trata afecțiuni precum: infecții ale tractului urinar, malarie, amigdalită, reumatism, gută, furuncule, icter etc.

În altă ordine de idei, un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe 18 participanți cu privire la eficacitatea leușteanului asupra cistinuriei (o afecțiune ereditară rară care implică pietre la vezica urinară și la rinichi) a constatat că această plantă a redus nivelurile de cisteină și creatinină la persoanele cu cistinurie ereditară.