De ce să nu mai lași polonicul în oala cu ciorbă, de fapt. Greșeala majoră a gospodinelor

de: Ștefan R. Apostol
16 05. 2023

În multe familii există credința că nu este bine să lași polonicul în oala cu ciorbă, dar nimeni nu pare să știe de ce ar fi rău. Este doar o tradiție de familie, sau este vorba și de altceva? Deși multora nu le-a păsat niciodată într-un fel sau altul, dar am aflat care este adevărul. Așa că, citește mai departe și află de ce să nu mai lași polonicul în oala cu ciorbă, de fapt.

Polonicul, cea mai folosită ustensilă de bucătărie

Este doar un mit? Sau este într-adevăr dăunător în vreun fel să lași polonicul în oala cu ciorbă pentru o perioadă de timp prelungită? Și dacă da, de ce? Probleme de siguranță alimentară? Poate probleme învechite de siguranță alimentară de pe vremea când polonicul nu era din oțel inoxidabil? Sau pur și simplu este văzut ca fiind nepoliticos?

Vezi și: De ce să nu mai folosești ustensile din lemn în bucătărie. Mulți oameni greșesc

Probabil că este doar o credință și nu are niciun motiv real de urmat. Oricum, unii consideră că și simpla utilizare a unor polonice de plastic în mâncarea fierbinte este potențial dăunătoare, deoarece plasticul s-ar putea topi și ar putea preleva substanțe chimice. Dar polonicul de oțel este bun.

La toate aceste întrebări încercăm să răspundem în cele ce urmează.

De ce să nu lași polonicul în oala cu ciorbă, de fapt?

DLăsarea oricărei linguri în afara vasului alimentar este dăunătoare dacă o vei folosi din nou pentru a lua mâncarea, pentru că expui lingura cu pata de mâncare la muște de casă și blaturi murdare, apoi culegi mâncarea cu ea. Alții spun că motivul pentru care nu ar trebui să lași polonicul în oala cu ciorbă, este de fapt că se încinge și ar putea arde pe cineva.

Vezi și: Ustensilele de bucătărie pe care trebuie să le arunci urgent! Sunt periculoase, puţine gospodine au habar

Un alt motiv, care stă la fel de bine în picioare, și care ne poate răspunde la dilema „De ce să nu mai lași polonicul în oala cu ciorbă?”, spune că polonicul fiind din oțel și, deci rece, odată lăsat în oala cu ciobă va răci mâncarea și, în concluzie, va trebui să o reâncălzești.

Nu folosi niciodat polonicul de plastic!

Un exemplu ar fi că, dacă ai avut un polonic din plastic, este posibil ca acesta să nu poată suporta temperaturi ridicate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă ar fi fost în contact cu fundul oalei, este posibil ca aceasta să ajungă la peste 100 de grade și, în funcție de material, s-ar putea înmuia. Probabil că nu s-ar topi în întregime, dar ar fi suficient de șocant încât să te întrebi dacă s-a infiltrat ceva în supă și probabil că ai dori să arunci întregul lot.

Vezi și: De ce trebuie să ai mereu un tub cu pastă de dinți în bucătărie. Puterile lui sunt ‘magice’!

Cele mai multe ustensile de bucătărie de calitate superioară din zilele noastre sunt fabricate din silicon, este mai puțin probabil să ai această problemă, cu excepția cazului în care cumperi ustensile la preț redus, de exemplu, cumpărături de la magazinul cu mari reduceri sau de la cortul de bucătărie la întâmplare de la unele piețe de vechituri, sau ai lucruri mai vechi, fie moștenite, fie din vânzări de curte.

Concluzie

Acum, că ai aflat de ce să nu mai lași polonicul în oala cu ciorbă, nu ai altceva de făcut decât să ții cont de sfaturi și pe viitor să nu mai faci asta. Atenție la neatenție!