De ce să nu mai gâdili copiii. Greșeala pe care o fac mulți părinți, care este explicația specialiștilor

de: Sabina Anastasia
11 08. 2022

Gâdilatul poate conduce la unele dintre cele mai adorabile reacții pe care le poate avea un copil. Însă oricât de amuzantă ar putea să pară această formă de joacă, „tortura gâdilatului” este teribil de inconfortabilă pentru micuți. Unii experți în dezvoltarea copilului sunt de părere că acest tip de practică poate să aibă mai multe efecte negative decât pozitive asupra unui copil. Află de ce să nu gâdili copiii și cât de (ne)benefic este pentru aceștia să te joci astfel cu ei.

De ce să nu gâdili copiii

E adevărat – cei mai mulți dintre copii chicotesc sau râd când sunt gâdilați. Însă acest lucru nu înseamnă că se bucură neapărat de experiența prin care trec. Ca în cazul unui strănut, corpul reacționează automat la gâdilat prin râs. În realitate, mulți copii se pot simți inconfortabil atunci când adulții se joacă astfel cu ei.

Oamenii de știință au concluzionat, în urma studiilor, că micuții prezintă chiar și expresii care indică durere, în timp ce sunt gâdilați și ni se pare că râd. Trebuie precizat, ca paranteză, că în mai multe perioade din istorie, gâdilatul a reprezentat o formă de pedeapsă reală împotriva oamenilor.

Copilul, cât este mic, nu poate comunica în mod clar dacă îi place sau nu să fie gâdilat. În același timp, un episod intens de gâdilat poate transmite un mesaj periculos despre autonomia corporală a copilului. Dacă micuții sunt învățați să suporte atingeri pe care nu și le doresc, precum gâdilatul, dezvoltarea lor în viață poate fi afectată, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știință susțin că atunci când copiii sunt mici, ei trebuie să aibă parte de puterea de a face alegeri singur. În așa fel, li se dezvoltă creierul și devin mai responsabili inclusiv pe propriul corp. Mai ales atunci când vine vorba despre respectarea unor limite impuse la nivel fizic.

Consecințe psihologice grave

Copiii trebuie să fie învățați să nu permită nimănui să îi atingă, fără să li se ceară permisiunea, spun oamenii de știință. Ei mai trebuie să știe că este în regulă să spui „Stop!” sau „Nu!” și să se sustragă atingerilor nedorite, chiar și din partea membrilor adulți din familie, potrivit studiilor realizate de către specialiști.

A-i lăsa pe copii să preia inițiativa atunci când este vorba despre luarea propriilor decizii ajută la dezvoltarea funcțiilor executive. Chiar dacă asta le place sau nu. Faptul că gâdilatul poate să aibă efecte psihologice serioase asupra unui copil poate să pară o prostie. Însă lucrurile nu stau chiar așa.

Gâdilatul poate fi o greșeală majoră care să aibă urmări toată viața asupra micuților. A prelua puterea copilului prin gâdilat înseamnă a-l învăța, indirect, să nu îți semnaleze mai târziu o situație abuzivă, spun oamenii de știință, citați de Health Line.