De ce să nu mai faci niciodată duș dacă afară e furtună. Pericolul nebănuit la care te expui
Evită să faci duș atunci când e furtună! Fără să ști îți poți pune viața în pericol. Acest lucru a fost scos la iveală de mai mulți cercetători. În articolul publicat în revista Science Alert, aceștia explică de ce nu este bine să faci baie atunci plouă. Răspunsul acestora te va pune gânduri!
De ce e periculos să faci duș în timpul unei furtuni?
În lunile de vară, au loc tot mai multe furtuni. Chiar dacă furtuna te prinde afară sau în casă, trebuie să ți cont de mai multe recomandări precum: nu te refugiați sub copac și nu vorbi la telefon fix. Însă, la acestea se mai adaugă unele de care nu știai. Spre exemplu, în timpul furtunii nu este recomandat să faceți duș. Experții au venit cu explicația.
„Când norii de furtună se deplasează peste Pământ, ei generează o sarcină electrică opusă pământului și aceasta este ceea ce face ca fulgerul să fie atras. Furtuna electrică caută un echilibru între sarcinile sale, așa că descarcă energie acolo unde poate fi alimentată, adică cele mai conductoare materiale electrice sau elemente ale pământului, precum metalul”, explică articolul, după cum se relatează în ziar .
Experții atrag atenția asupra cablurilor de sârmă și a conductelor din clădiri, care conduc electricitate, motiv pentru care pot fi periculoase. Mai mult, apa este unul dintre cei mai buni conductori pentru electricitate. Dacă fulgerul lovește casa sunt șanse mari ca dușul să fie cel mai bun loc pentru a descărca energia.
Cum te poți feri de furtună?
Însă, acestea nu sunt singurele sfaturi de care ar trebui să ținem cont. Autoritățile ne îndeamnă ca atunci când vedem fulgere să înnumărăm până la 30. Înainte de a ajunge la 30 trebuie să găsim un loc în care să ne adăpostim. Pentru a reduce șansele de a fi lovit de un fulger este indicat să te cobori la nivelul solului.
Când te prinde furtuna, este indicat să nu te ascunzi sub un copac. Vei fi în siguranță dacă veți merge în zone mai înalte, precum un deal sau o creastă de munte. Totodată, trebuie să stai departe de corpurile de apă, cum ar fi iazurile și lacurile.
Dacă furtuna ne prinde acasă, este indicat să nu pornim aerul condiționat și să oprim toate dispozitivele electrice din casă. Trebuie să ne asigurăm că ușile și ferestrele sunt închise corespunzător. Și spălatul vaselor te poate pune în pericol. Dacă speli vasele în timpul furtunii există riscul să te electrocutezi.