Cartofii sunt unele dintre cel mai des folosite legume rădăcinoase în bucătăriile româncelor. Sunt ușor de cultivat și, totodată, conțin foarte multe substanțe nutritive benefice pentru organismul uman. Tu știi de ce să nu mai cureți cartofii înainte să îi pui la fiert? Iată ce au descoperit specialiștii!
Când presiunea timpului este mare, dar este necesar să fie ceva pe masă, multe gospodine apelează la cartofi. Aceste legume sunt foarte versatile și pot fi gătite rapid, în diverse forme. Piureul este una dintre mâncărurile ce pot fi preparate rapid din tuberculii puți la fiert, apoi pisați și condimentați.
Multe românce obișnuiesc să curețe cartofii de coajă, înainte de a-i adăuga în apă. Cei mai experimentați bucătari spun că această metodă este greșită, făcând referire la descoperirile specialiștilor în nutriție. Știai, de exemplu, că învelișul cartofilor poate să îți furnizeze fibre, proteine, minerale, vitamine și fitochimicale în proporții mai mari decât dacă ai consuma doar cartoful propriu-zis, fără coajă?
Playtech Știri îți explică în continuare de ce să nu-i mai cureți, înainte de a-i pune la fiert. Este suficient să le speli foarte bine învelișul extern, apoi să îi tai în bucăți potrivite și să îi pui în apa fierbinte. Ulterior, îi poți pisa sau mixa la aparatul electrocasnic preferat, obținând un piure pufos și delicios.
Cojile de cartofi joacă un rol foarte important când vine vorba despre asimilarea nutrienților și a vitaminelor de către organismul uman. Practic, învelișul extern al tuberculilor împiedică pierderea substanțelor nutritive care se găsesc în aliment, spun nutriționiștii.
Nu toate soiurile de cartofi trebuie puse la fiert cu tot cu coajă, însă. De exemplu, cartofii care au coajă verde nu ar trebui fierți în apă astfel, fiindcă prezintă un procent ridicat de antinutrienți, substanțe chimice din alimente care împiedică digestia și absorbția organismului de nutrienți esențiali sănătății.
Dacă alegi să fierbi cartofii cu tot cu coajă, după ce i-ai spălat foarte bine, poți să te bucuri de beneficii pe care multe gospodine nu le iau în calcul. Specialiștii au descoperit că învelișul extern al tuberculilor pot să stimuleze imunitatea, pot scădea colesterolul din sânge și să reducă probabilitatea de dezvoltare de boli cardiace.
În plus, coaja de cartof menține nivelul de zahăr din sânge normal și poate oferi protecție chiar și împotriva unor anumite forme de cancer, mai spun experții.