De ce să nu mai cumperi jumătăți de fructe din magazine. Este o greșeală mare!

de: Sabina Anastasia
16 09. 2022

Când vine vorba despre mersul la piață sau la magazin, trebuie să pui sănătatea pe primul loc. De ce spunem acest lucru? Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să te lași atras de jumătățile de fructe proaspete de la diverse tarabe. Mai ales dacă erau și la prețuri promoționale sau la reducere. Află în rândurile de mai jos de ce să nu mai cumperi jumătăți de fructe.

De ce să nu mai cumperi jumătăți de fructe

De obicei, jumătățile de fructe de la tarabe se vând la prețuri mai ieftine decât produsul întreg. Mai mult, fiind tăiat, poți să ai o perspectivă mai clară asupra stării și culorii pulpei produsului pe care vrei să îl cumperi. Vânzătorii prezintă fructele astfel din scopuri foarte clare. Însă asta nu înseamnă că felul în care sunt păstrate este foarte sănătos.

Specialiștii au destul de multe îndoieli cu privire la produsele tăiate în jumătate și ambalate separat spre a fi vândute. Potrivit acestora, nu este recomandat că consumi astfel de fructe. De obicei, acestea sunt învelite în plastic, asigurând cel mai potrivit mediu pentru contaminarea fructului.

Odată ce bucățile de fructe intră în contact cu agenți externi, cum ar fi mâinile care manipulează fructul, cuțitul și plasticul cu care este acoperit, nu mai putem vorbi despre un produs 100% sigur pentru sănătate. Iar asta din cauza microorganismelor care se reproduc la suprafața fructului tăiat.

Riscurile la care îți expui sănătatea

Neavând coajă, fructul tăiat în jumătate devine ținta ideală pentru proliferarea agenților patogeni. În acest context, facem referire de la Salmonella, Escherichia coli verotoxigenă la Listeria monocytogenes. Cel mai des, consumatorii semnalează prezența unor astfel de agenți la ananas, pepeni galbeni, papaya și pepeni verzi.

Dacă se întâmplă să cumperi un fruct întreg și să îl tai, ulterior, în jumătate, fără a putea să îl consumi imediat, este recomandat să fii extrem de atent. Faptul că o bucată a fructului este expusă și nu prezintă coajă presupune un risc în plus pentru starea de sănătate, potrivit Viviendo en Casa.

Specialiștii recomandă, în aceste circumstanțe, să ții cont de câteva indicații. Imediat ce ai tăiat un fruct în jumătate, toate bucățile trebuie păstrate la frigider doar până la trei ore maximum. Fructele trebuie să fie păstrate în loc aerisit și protejat de razele directe ale soarelui.

De asemenea, trebuie verificat foarte bine dacă instrumentele cu care se taie fructul este tăiat și dezinfectat. În caz contrar, dacă ai tăiat un produs care prezintă un agent străin, riști să infectezi și fructul.