De ce să nu mai combini bicarbonat de sodiu cu oțet. Greșeala pe care mulți oameni o fac
O casă igienizată și aerisită este esențială pentru o viață sănătoasă. Mulți dintre noi apelăm la tot felul de trucuri pentru a ne ușura sarcinile de curățenie. Însă nu toate „secretele” care ne sunt recomandate sunt și eficiente. Află în rândurile de mai jos de ce să nu mai combini bicarbonat de sodiu cu oțet când vrei să scapi de urme de murdărie sau mirosuri neplăcute.
De ce să nu mai combini bicarbonat de sodiu cu oțet
Tuturor ne place, după o zi lungă și obositoare de muncă, să ne întoarcem într-o casă curată și ordonată. Este plăcut să inspiri aerul ușor și mirosul de produse de curățenie din încăperile locuinței. Odată cu pandemia de coronavirus, unele persoane au devenit mai atente, apelând la tot felul de produse pentru a asigura igiena în casă.
Nenumărate gospodine apelează la diverse trucuri pentru a-și ușura munca. Unele sarcini de curățenie pot deveni mai ușoare cu ajutorul ingredientelor potrivite. Însă asta nu înseamnă că toate funcționează eficient. De exemplu, combinația dintre bicarbonat de sodiu și oțet nu dă randament în cadrul sarcinilor de curățenie.
Specialiștii ne recomandă să evităm să amestecăm produse de curățenie. Despre bicarbonatul de sodiu și oțet trebuie să știm că nu au vreun efect când le folosim împreună pentru a îndepărta urme de mizerie sau grăsime. Bicarbonatul de sodiu este o bază, în timp ce oțetul este un acid. Asta înseamnă că cele două ingrediente se anulează, practic, reciproc.
Din amestecarea bicarbonatului de sodiu și a oțetului rezultă produse secundare, anume: acetat de sodiu, dioxid de carbon și apă. Acestea nu sunt toxice. Totuși, dacă amestecul este depozitat într-un recipient închis pentru o perioadă mai îndelungată, dioxidul de carbon gazos va da naștere unei mici explozii.
Cu ce alte ingrediente nu trebuie amestecat oțetul
Există și alte produse despre care specialiștii spun că nu ar trebui să le combinăm cu oțetul. De pe lista acestora, amintim înălbitorul sau clorul. Produsele cu pricina, amestecate, dau naștere unei soluții dezinfectante puternice. Totuși, combinația trebuie evitată, fiindcă poate deveni periculoasă, conducând la probleme respiratorii, tuse și chiar arsuri.
Un alt produs ce nu ar trebui amestecat cu oțetul este peroxidul de hidrogen. Deși combinația este des folosită la sarcinile de curățenie, cele două substanțe chimice nu ar trebui amestecate în același recipient, spun specialiștii. Oxidul de hidrogen, combinat cu oțet, dă naștere acidului peracetic.
Citește și: Trucurile geniale cu oțet pentru casa ta. Nici nu îți imaginai că sunt posibile
Rezultatul combinației dintre peroxid de hidrogen și oțet este potențial toxic și, totodată, coroziv. Soluția poate să descompună și să deterioreze suprafețele pe care este aplicată. Mai mult, poate conduce și la iritații de piele și ochi, precum și la probleme cu sistemul respirator.